Tierenteyn

In Gent moest ik zeker het winkeltje zien waar je Tierenteyn mosterd kon kopen, zei de redactrice. Niet vanwege de smaak van de mosterd, maar vanwege de literatuur. Willem Elsschot schreef namelijk naast literatuur ook verzen om den brode. Als reclameman maakte hij voor Tierenteyn mosterd aanprijzingen in dichtvorm die nu, een halve eeuw later, vanwege de knulligheid ook eeuwigheidswaarde hebben gekregen.

Geen MOSTAARD is zoo fijn
als die van FERDINAND TIERENTEYN
Alle lekkerbekken weten:
er is geen smakelijk eten
als er geen mostaard wordt bijgedaan
Dan pas is men voldaan
Maar wat ik U nog zeggen wil:
in mostaard is er veel verschil.
Die van Tierenteyn FERDINAND
is de beste van heel het land.

Op maandag blijkt het winkeltje van Tierenteyn dicht te zijn. Op dinsdag eten we elders in de stad blokjes kaas met Tierenteyn mosterd. De mosterd ziet er uit als vers gescheten diarree, maar smaakt wonderwel toch naar mosterd. Er zit een zoetje in. Het winkeltje blijkt nog steeds gesloten, want het is de Dag van de Arbeid, een feestdag waarop men in het buitenland verplicht rust. Maar op woensdag is het winkeltje dan eindelijk open en als ik me van mijn beste culturele kant laat zien door als Hollander Elsschot aan te halen, dan zegt de verveelde vrouw achter de balie dat ze niet weet waarover ik het heb. Ze verkoopt ook geen boeken. Ik blijk op een nog steeds nasmeulende familietwist te zijn gestuit, want het winkeltje waar ik Tierenteyn mosterd koop, is van een rivaliserende Tierenteyntak. Elsschot schreef voor de mosterd van Ferdinand Tierenteyn en ik sta in het winkeltje van Vve Tierenteyn-Verlent, genoemd naar de weduwe van Augustus Tierenteyn. Een iets behulpzamere vrouw achter de balie legt het me uit. Ik ben waarschijnlijk de zoveelste die het vraagt. Ik koop vier potjes Tierenteyn mosterd uit schuldgevoel. Hopelijk is de diarreemosterd van de literaire concurrent, al waarschuwde Elsschot juist voor de familie.

Denkt aan de voornaam FERDINAND
want Tierenteynen zijn er veel in ’t land.

Coen Peppelenbos