Akte van berouw van Chris Houtman, Bling Bling 2 – De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse, Broertje van Michael Berg, Enter – Rebound 1 van Willem Asman en Over het spoor van Eva Keuris zijn de thrillers die nog kans maken op de BookSpot Gouden Strop 2018. De jury koos deze vijf titels uit 73 inzendingen.

Voor de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn drie titels in de race: Een nieuw begin van Angelique Haak, King Coke van Dannis Kramers en Over het Spoor van Eva Keuris.

Wie de winnaars van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs zijn, wordt op 6 juni bekendgemaakt. De Gouden Strop werd 32 jaar geleden ingesteld op initiatief van Tomas Ross. De onderscheiding is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. BookSpot nam de prijs voor de beste Nederlandse thriller onlangs over en verdubbelde het geldbedrag naar 20.000 euro. De genomineerden op de shortlist van de BookSpot Gouden Strop krijgen ieder 1000 euro.