Over menig winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur hebben we het aan zekerheid grenzende vermoeden dat hij/zij niet in whisky spuugde, over een enkele bestaat wat dat betreft geen enkele twijfel.

Van Ernest Hemingway (1954) is de uitspraak: ‘Never delay kissing a pretty girl or opening a bottle of whiskey’, en William Faulkner (1949) hield het erop dat ’there is no such thing as bad whiskey. Some whiskeys just happen to be better than others. But a man shouldn’t fool with booze until he’s fifty; then he’s a damn fool if he doesn’t.’ Zijn schrijversbenodigdheden waren: ‘[…] paper, tobacco, food, and a little whisky.’

Sir Winston Churchill, in 1953 de verrassende winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, was meer praktisch van aard: ‘The water was not fit to drink. To make it palatable, we had to add whisky. By diligent effort, I learned to like it.’ George Bernard Shaw (1925) noemde whisky ‘liquid sunshine’ en James Joyce (geen Nobelprijs!) genoot van ’the light music of whiskey falling into a glass—an agreeable interlude’.

Nobelprijswinnaar Bob Dylan (2016) lust waarschijnlijk ook wel een slokje, maar hij doet het anders. Samen met ervaren whiskeymakers brengt hij deze maand drie whiskeys op de markt onder de naam Heaven’s Door (naar zijn song Knocking on heaven’s door, geschreven voor de film Pat Garrett & Billy The Kid van Sam Peckinpah uit 1973). Het gaat om een Tennessee Bourbon, een Double Barrel Whiskey en een Straight Rye Whiskey. Op de achterkant van de flessen prijkt Dylans handtekening, het artwork aan de voorzijde is ontleend aan het beeldend werk van de laureaat.

Dylans whiskeys kosten 60 en 90 (de Straight Rye) dollar en worden vanaf 21 mei uitgeleverd, net op tijd om op de 77ste verjaardag van Bob Dylan een glas op zijn gezondheid te drinken. Het is overigens niet bekend of en wanneer deze whiskeys in Nederland verkrijgbaar zullen zijn. The New York Times heeft ze al geproefd.

Voor wie het zich afvraagt: whisky komt uit Schotland, whiskey is de spelling die wordt gebruikt in Ierland en Amerika.