Ester Naomi Perquin heeft de Herman de Coninckprijs 2018 gewonnen voor haar bundel Meervoudig afwezig (Van Oorschot). Ze kan 7.500 euro bijschrijven op haar bankrekening.

De jury:

Er zijn weinig dichters die erin slagen hun uiteenlopende lezers te raken én aan het denken te zetten. Maar iemand die dat kan, is Ester Naomi Perquin. […] In Meervoudig afwezig van Ester Naomi Perquin worden dagelijkse, herkenbare ervaringen door een bijzondere manier van kijken subtiel verschoven, wat tot schitterende poëzie leidt. Perquin schrijft met een groot poëticaal bewustzijn en slaagt er bij elk afzonderlijk gedicht in om een pointe af te leveren die nog lang in het hoofd van de lezer blijft spoken. Haar gedichten zijn nuchter én ontroerend, en geven bovenal plaats aan een transcendentie die nauwelijks in woorden te vangen is. Intussen leidt die filosofische zoektocht, waarin het spanningsveld tussen aanwezigheid en afwezigheid centraal staat, er nooit toe dat Perquins poëzie cerebraal of afstandelijk wordt. In deze bundel gaan intelligente analyses en toegankelijk moeiteloos samen – een verdienste van jewelste.

De andere genomineerden waren:
Binnenplaats van Joost Baars (Van Oorschot)
As, vuur van Hester Knibbe (De Arbeiderspers)
Vonkt van Marije Langelaar (De Arbeiderspers)
Ja Nee van Tonnus Oosterhoff (De Bezige Bij)
Voor jou, van jou van Nachoem M. Wijnberg (Atlas Contact)

Aan Perquin werd gevraagd welke andere genomineerden zij goed vond:

Ik vond dat er voor elk van de genomineerden veel te zeggen viel. Maar ik twijfelde tussen Oosterhoff en Langelaar. Sterke bundels, eigenzinnige dichters.

In de jury zaten: Hugo Brems, Laura de Coninck, Jeroen Dera, Gudrun de Geyter en Saskia Scheltjens.