In Londen is V.S. Naipaul op 85-jarige leeftijd overleden. Naipaul, geboren in Trinidad, maar met Indiase ouders, kreeg in 2001 de Nobelprijs voor literatuur. Zijn vader schreef ook. Na zijn studie in Oxford maakte Naipaul carrière bij de BBC en begon hij met publiceren. A House for Mr Biswas (Een huis voor meneer Biswas) uit 1961 was een van zijn eerste successen. Voor In a Free State (1971, Een staat van vrijheid) ontving Naipaul de Booker Prize. A Bend in the River (Een bocht in de rivier) uit 1979 wordt gezien als een van zijn belangrijkste werken.

Naipaul was ook controversieel in zijn uitspraken over politiek en geloof. Dat bleek onder meer na de publicatie van Among the Believers (Onder gelovigen) waarin hij de radicale islam aan de orde stelde. In 1982 zou hij een vierdaags bezoek brengen aan Nederland, dat hij echter na een bijeenkomst van de PEN voortijdig afbrak omdat hij de gestelde vragen zo dom vond. In een interview met J.J. Peereboom in NRC Handelsblad zei hij daarover:

Ik heb niet de indruk dat het iets speciaal Nederlands was. PENclubs zijn overal zo. Ik weet er een in West-Indië waar je lid van kan worden als je nog niet eens een boek geschreven hebt; je hoeft alleen zin te hebben om het eens een keer te doen. Zo worden het van die oudedamesclubs. Als schrijver krijg je voortdurend uitnodigingen van verenigingen, en je moet zo verstandig zijn om er nooit op te antwoorden. Ik had nu ook niet moeten gaan. Ik voelde me vuil, bezoedeld toen ik terug was.

Fameus zijn ook zijn ruzies met andere schrijvers, zoals Paul Theroux. In Sir Vidia’s Shadow, in het Nederlands vertaald met De geschiedenis van een vriendschap geeft hij geen positief beeld van Naipaul. Na een ruzie van 15 jaar werd de strijdbijl begraven in 2011.

De speech bij de aanvaarding van Nobelprijs.