Dat is even schrikken voor Kamervoorzitter Arib en premier Rutte: een kamerlid dat een gedicht citeert, zonder overigens de bron te noemen, en voor een groot deel uit zijn hoofd. Het gebeurde gisteren toen Thierry Baudet van Forum voor Democratie het gedicht ‘Oneindig wakker‘ van Menno Wigman voordroeg aan het begin van zijn betoog. Baudet bekortte het gedicht uit de bundel Slordig met geluk wel. Zo liet hij de volgende regels achterwege:

de kleur van een kwatrijn van J.C. Bloem,
Nick Cave die dwars door Paradiso zong,

Ook de slotregels veranderden:

o mooie dingen en mijn mond benoemt het
voor ik me met het domme zwart verzoend heb.

wordt:

o mooie dingen en mijn mond benoemt het
voor ik me met de rituele schijndebatten hier verzoend heb.

Een kamerlid citeert een van de beste dichters van Nederland en je hoort uit de kamer schamper gelach, je ziet een Kamervoorzitter die nukkig kijkt en een premier die geen idee heeft waar hij naar luistert. Zo te zien snapt niemand in dit kabinet dat dit poëzie is. Wat zou dat zeggen?