Henk van Straten schreef met Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) het Beste Boek voor Jongeren 2018. In de categorie ‘vertaald’ is het Young Adult boek The Hate U Give (Moon) van Angie Thomas vertaald door Jasper Mutsaers als beste gekozen.

Uit tien genomineerde boeken (speciaal voor jongeren tussen de 15 t/m 18 jaar), die samengesteld zijn door een vakjury van volwassenen, hebben de zeven jongeren uit de jury twee winnaars gekozen die bekend zijn gemaakt tijdens het International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg. De winnaars kregen beiden een cheque uitgereikt ter waarde van maar liefst 15.000 euro!

De 17-jarige juryvoorzitter Sem de Muinck Keizer over Wij zeggen hier niet halfbroer: “Een ontzettend komisch en levendig boek over ‘jezelf vinden’, dat elke tiener zou moeten lezen.” The Hate U Give is volgens de juryvoorzitter: “Een prachtig en krachtig boek. De boodschap is zwaar, maar voor jongeren wel heel toegankelijk.’

Jury van jongeren
Juryvoorzitter Sem de Muinck Keizer, Amber Rasenberg, Wiebe Osinga, Rosalie de Beus, Susan Chen, Jente Jansen en Liana Eelen.

Vakjury
Juryvoorzitter Miriam Piters (docent Montessori Lyceum en recensent Tzum), Diantha de Vries (Consulent VO bibliotheek), Jessy Korshuize (Boekhandelaar H. de Vries), Paulien Sigmans (Docent Citadel College en auteur Malmberg) en Thomas de Veen (recensent en literair redacteur NRC).