Uitgeverij Van Oorschot laat via een persbericht weten dat op 27 september bij de Rechtbank Amsterdam een kort geding diende dat de moeder van auteur Nicolien Mizee heeft aangespannen tegen Uitgeverij Van Oorschot. De moeder eist dat het boek De porseleinkast, uit de handel wordt genomen. Het boek zou een schadelijk en kwetsend beeld geven van haar familie en van haarzelf. Het gaat haar om de vermeende suggestie van verwaarlozing en een zacht gezegd merkwaardige omgang met seksualiteit en man-vrouwverhoudingen. Nicolien Mizee: ‘Dit is een nachtmerrie zowel voor mijn moeder als voor mij. Het is een mooi boek waar ik volledig achter sta en ik heb nog nooit zoveel hartverwarmende reacties van lezers over een boek gehad, waarin ze melden zeer gegrepen te zijn door hetgeen ik schrijf.’ Op 11 oktober doet de voorzieningenrechter uitspraak in deze zaak.