De Sybren Poletprijs, een prijs voor experimentele literatuur die dit jaar voor het eerst uitgereikt wordt, is toegekend aan dichter, romancier en theaterschrijver Peter Verhelst voor zijn gehele oeuvre. De prijs bedraagt €35.000. Volgens de jury is Verhelst ‘een magistrale oeuvrebouwer. Verhelst is de ontwerper van een literair labyrint dat blijft groeien in eenheid en verscheidenheid, waarin je eindeloos kunt dwalen, of een van de vele uitgangen kunt nemen, maar de eindbestemming nooit vindt.’

De Sybren Poletprijs, ter bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft in de geest van Polets werk, zal vanaf nu iedere drie jaar worden uitgereikt. Initiatiefnemer is de ‘Stichting Sybren Polet’, in het leven geroepen door dichter, schrijver en essayist Sybren Polet en vertaalster Cora Polet, zijn vrouw, ter ondersteuning en aanmoediging van literair werk in de traditie van Polets experimentele oeuvre. Dit jaar bestond de jury van de prijs uit Laurens Ham, Jos Joosten (voorzitter), Marije Koens, Bart Vervaeck en Marieke Winkler.