‘Is er nog tijd om mijn boek te voltooien?’ Vandaag staat een overlijdensadvertentie voor Dirk Ayelt Kooiman in de Volkskrant. De schrijver overleed op 2 oktober en de uitvaartplechtigheid heeft al in kleine kring plaatsgevonden. Kooiman behoorde tot de Revisorgroep uit de jaren zeventig en werd samen met Nicolaas Matsier, Doeschka Meijsing en Frans Kellendonk op de cover van de Haagse Post tot de Academisten gerekend. Die term was fout gekozen zei hij in een interview met Kees ’t Hart en Anthony Mertens, de latere redacteuren van De Revisor:

We werden daarin tot ‘academisten’ gebombardeerd, een term die was overgewaaid uit Amerika. Er werd, grofweg, mee bedoeld: de ene academicus schrijft raadselachtig proza, de volgende schrijft een studie om het te ontraadselen. Een gesloten circuit dus, waar de ongeschoolde lezer buitenstaat. Je had die term in die tijd misschien kunnen toepassen op Vogelaar c.s. en hun essayerende satellieten, maar zeker niet op De Revisor.

Kooiman is 72 jaar geworden. De verhalenbundel Het geheim van Carmen uit 2013 is voorlopig zijn laatste boek. Het citaat boven de advertentie doet vermoeden dat Kooiman de laatste hand legde aan een nieuw boek.

Kooiman debuteerde in 1971 debuteerde met de verhalenbundel Manipulaties. Voor De grote stilte (1975) kreeg hij de Van der Hoogtprijs 1977. Het boek dat hem bekendmaakte bij het grote publiek was echter Montyn uit 1982. Montyn was het levensverhaal van de schilder Jan Montyn die in de oorlog aan de verkeerde kant vocht.