Het grootste deel van het archief van Toonder Studio’s wordt door Toonders kleindochter Milou Toonder geschonken aan het Literatuurmuseum in Den Haag: in totaal zo’n 45.000 stripstroken van onder meer reeksen als Panda, Kappie, Koning Hollewijn en vele opzetten, schetsen en losse illustraties, reclamemateriaal en correspondentie van Marten Toonder.

Alles wat te maken heeft met de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel uit 1983 gaat naar het filmmuseum Eye in Amsterdam. Het gaat om meer dan duizend filmcels, honderden potloodschetsen voor achtergronden en vele storyboards.

Directeur Aad Meinderts van het Literatuurmuseum is verheugd: ‘Dit is een prachtige aanvulling op het persoonlijk archief van Toonder dat al in ons bezit is. Zo is ons museum de schatkamer is van Toonders kunstenaarschap.’

Tot het persoonlijk archief van Marten Toonder (1912-2005) behoort onder andere alles wat betrekking heeft op Tom Poes en Olivier B. Bommel. Het materiaal dat nu naar Den Haag gaat, bevat originele stripstroken van vroege strips als Don Sombrero uit 1939.

Afbeelding boven: uit de film Als je begrijpt wat ik bedoel. Hieronder: een strook van Panda en de wereldverbeteraar, het dertiende van de 199 Pandaverhalen.