In de Tuinzaal van de Tolhuistuin in Amsterdam is zojuist bekendgemaakt dat Maria Vlaar met Diepe aarde (De Arbeiderspers) de J.M.A. Biesheuvelprijs heeft gewonnen. De J.M.A. Biesheuvelprijs, dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt is de prijs voor de beste verhalenbundel van het jaar. Naast Vlaar waren Merijn de Boer met De geur van miljoenen (Uitgeverij Querido) en Gamal Fouad met De voorhuidenverzamelaar (Uitgeverij Querido) genomineerd.

De jury:

Diepe aarde bevat verhalen vol melancholie, maar ook inktzwarte dystopieën in de nabije toekomst die zodanig aanschurken tegen de actualiteit dat ze niet ondenkbaar zijn. De verhalen grijpen thematisch op elkaar terug, en overtuigen niet alleen afzonderlijk, maar ook als geheel. Daarmee eert deze bundel het genre, en blaast het nieuw leven in.

Het prijzengeld is variabel en wordt opgehaald door middel van crowdfunding. Vlaar ontvangt € 7.683,44. In de jury zaten dit jaar Fiep van Bodegom, Femke Essink, Theo Hakkert, Thomas Heerma van Voss en Marischka Verbeek.