Voor een onbekend bedrag heeft Netflix de film- en televisierechten van de iconische roman Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez gekocht. Het boek over de Colombiaanse familie Buendía wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk. Het was de aanzet tot de wereldwijde belangstelling voor de literatuur van Latijns-Amerikaan in de jaren zestig en zeventig.

Márquez (1927-2014), in 1982 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur, kreeg bij leven al talloze aanbiedingen om zijn in 1967 verschenen roman (oorspronkelijke titel: Cien Años de Soledad) naar de bioscoop te brengen. De auteur meende dat zijn verhaal niet in één of zelfs twee films zou passen en vond bovendien dat het verhaal in het Spaans moest worden verteld. Dat was voor ‘Hollywood’ nog een brug te ver.

Volgens de zoons van Gabriel García Márquez, die bij dit project als executive producer optreden, heeft Netflix bewezen dat mensen over de hele wereld bereid zijn om naar films en series te kijken met ondertiteling. Wat altijd als bezwaar werd gezien, is niet dat langer. Netflix voert de serie Narcos en de film Roma (die laatst een Oscar won) aan als bewijs voor deze stelling.

Van het boek werden in 46 vertalingen meer dan vijftig miljoen exemplaren verkocht. Wanneer we er  kunnen gaan zitten om de nieuwe serie op laptop, smartphone of televisie te kijken, is nog niet bekend.