Het is ongelooflijk K… , dat mijn boek Schokland, in de PR De Eerste Grote Groningse Aardbevingsroman genoemd, en door veel recensenten positief besproken, door de uitgever niet werd ingestuurd om mee te dingen naar de Prijs voor Het Beste Groningse Boek. Een akelige fout.

Aan het woord is Saskia Goldschmidt. Op haar blog laat ze weten dat ze nogal ontstemd is. Wat heet.

Ik heb grondig gevloekt. Een kast kapot geslagen, maar dat moest ook, want we zijn bezig kleiner te gaan wonen, dus dat was heel functioneel.

Goldschmidt wijst met de beschuldigende vinger naar de organisatie van de prijs:

En dat het vervolgens de organisatie van de prijs wel was opgevallen dat het boek niet was ingestuurd. Maar dat men vond dat ze de uitgever niet opmerkzaam mochten maken dat het boek ontbrak. Want dat zou ‘inmenging’ zijn. Hoewel de organisatie en de jury niet dezelfde mensen zijn.

Tzum vroeg aan Rolien Scheffer, directeur van Stichting Literaire Activiteiten Groningen die de verkiezing organiseert, om commentaar:

We vinden het jammer voor de auteur dat de uitgever haar boek niet heeft ingestuurd. We hebben alle uitgevers een oproep en een herinnering gestuurd, en ze had zelf overigens ook haar uitgever kunnen aansporen tot inzenden.

Eva Bouman van uitgeverij Cossee spreekt Scheffer tegen:

Wij hebben die oproep van de SLAG niet ontvangen en evenmin de herinnering waar Rolien Scheffer het over heeft. Inderdaad jammer, ook voor de Prijs zelf. Want in de roman staat het Groningse land en de aardbevingsproblematiek centraal.

Het Beste Groningse Boek is een verkiezing zonder geldprijs. De shortlisten in de categorie fictie en non-fictie staan hier.