De Herman de Coninckprijs voor poëzie 2019 is toegekend aan Radna Fabias voor haar bundel Habitus. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Vereend bewonderde de jury het schitterende talent, dat een vitalistische vernieuwende woordkracht toont. Een talent dat dicht met swingende, dwingende ritmiek, dat herhalingen inzet om subtiel vragen te stellen, en dat zich buiten alle grenzen wurmt. Deze dichter speelt ongehinderd met alle mogelijke vormen tussen proza en poëzie, tussen gebonden en vrij, tussen wat hoort en wat ongehoord is. En dat met een allesoverstijgende en toch actuele thematiek. Het is het verhaal van de wankele nieuwkomer die zich stoer moet aanpassen en zich bijna lichamelijk verwondert. Het verhaal van hoe bevreemdend het gewone van de gemeenschap kan zijn, hoe ongewoon het is om daar middenin te staan terwijl je je misschien wezenlijk anders voelt, met een mix van stemmen in je hoofd.

Het prijzengeld van de Herman de Coninckprijs bedraagt € 7.500.

Habitus werd al bekroond met de Awater Poëzieprijs en de C. Buddingh’prijs.