Thierry Baudet haalde in zijn overwinningsspeech vannacht de dichter Menno Wigman aan. De nabestaanden zijn daar niet blij mee. In een persbericht schrijven zij:

De nabestaanden van de in 2018 overleden dichter Menno Wigman distantiëren zich nadrukkelijk van de toe-eigening van de poëzie van Wigman door Thierry Baudet. In zijn speech naar aanleiding van overwinning in de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019 citeerde Baudet uit een gedicht van Wigman. Hij citeerde de dichtregels foutief, en de familie ziet bovendien dat Baudet de poëzie in een context plaatst die mijlenver van het wereldbeeld van Wigman staat.

De regels uit ‘Afscheid van mijn lichaam (uit de bundel Slordig met geluk) luiden:

De zon was mij niet opgevallen als hij niet
steeds onderging […]

Baudet zegt dat de de zon ‘was ondergegaan’, wat ritmisch rommeliger is. Wigman besteedde altijd zeer veel zorg aan het ritme van zijn gedichten.

Het is de tweede keer dat Baudet in het openbaar Wigman citeert – zeer tegen de zin van de familie. Eerder gebruikte hij het gedicht ‘Oneindig wakker’ uit dezelfde bundel bij de Algemene beschouwingen in september 2018. Baudet liet toen twee regels achterwege (‘de kleur van een kwatrijn van J.C. Bloem,/ Nick Cave die dwars door Paradiso zong’) en eindigde gedicht met een variant op het origineel, waarin hij ‘schijndebatten’ bekritiseerde. Ook hier ziet de familie dat de taal van Wigman wordt gebruikt voor een pleidooi dat het wereldbeeld van de dichter zeker niet vertegenwoordigt.