Hij kreeg in 1962 de Reina Prinsen Geerligsprijs, de belangrijkste prijs voor debuten in zijn tijd, voor een werk voor volwassenen, maar de stortvloed aan prijzen kwamen later in zijn leven, toen hij zich toelegde op het schrijven van boeken voor kinderen. Peter van Gestel is op 81-jarige leeftijd overleden. Vooral Mariken (een bewerking van het Middeleeuwse toneelstuk Mariken van Nieumeghen) en Winterijs werden bedolven onder de lof en de prijzen. In 2006 ontving hij Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor zijn gehele oeuvre. In de feestrede bij de prijs benadrukte Harry Bekkering de stoet aan onaangepaste karakters in het werk van Van Gestel:

In het werk van Van Gestel ben ik ook later geen enkele hoofdfiguur tegengekomen wiens ultieme wensdroom het is om een burgerlijk bestaan te leiden dat zich langs keurig gebaande paden zal voltrekken.
De meest onnozele provocateur (al mag het rommelkatje Stientje uit Slapen en schooieren er ook zijn) is Mariken uit het gelijknamige boek, waarin immers ook deze uitspraak van een priester voorkomt: ‘Zalig zijn de onnozelen van geest.’

Over de eeuwigheidswaarde van zijn oeuvre was Van Gestel behoorlijk nuchter. In NRC Handelsblad zei hij in 2006:

Ik ben ervan overtuigd dat ook mijn boeken uiteindelijk door de tijd weggeblazen worden. Dat maakt mijn werk een beetje tevergeefs, maar dat geeft niet. Schrijven is niet je bezighouden met de eeuwigheid. Schrijven is in de ochtend een moeilijke pagina voltooien.

(foto: Uitreiking Reina Prinsen Geerligsprijs aan schrijver Peter van Gestel (links) door P.J. Prinsen Geerligs, Nijs, Jac. de / Anefo, CC0 1.0)