Het is een zware week voor de oude man. Eerst kwam Youp van ’t Hek er achter dat zijn humor is ingehaald door de tijdgeest en op zaterdag kwam thrillerauteur Tomas Ross te weten dat zijn opmerkingen over vrouwen die thrillers schrijven niet zo fijntjes geformuleerd waren. Op het Spanningsblog schreef hij namelijk:

Ontegenzeggelijk heeft de hausse aan thrillerschrijfsters, of wie daar voor worden versleten, de afgelopen jaren veel vertrutting in het genre opgeleverd waarbij kwaliteit ten koste gaat van kwantiteit. Mede veroorzaakt door die wildgroei aan schrijfcursussen (het woord alleen al). De Lamme die de Blinden de weg wijst. Luxe kwebbelkutjes onder elkaar.

Hij deed dat in navolging van Peter Kuijt die op hetzelfde blog schreef:

Met de opkomst van de vrouwenthriller heeft helaas ook de vertrutting hard toegeslagen in het genre. De schrijfsters van spannende romans houden het door de bank genomen graag dicht bij huis. […] Boeken die het goed doen hebben vaak de woorden ‘vrouw’, ‘meisje’ of ‘zusje’ in de titel.
Het mag in dit verband wellicht een bedenkelijke term zijn maar in het spannende genre heerst de eenheidsworst. Succesnummers worden eindeloos gekopieerd.

In haar column voor het AD haalt Saskia Noort herinneringen op aan de tijd dat zij de misdaadliteratuur binnenkwam. Humoristisch beschrijft ze de klaagzangen van Tomas Ross over de Gouden Strop, de prijs die hij zelf in het leven riep en waarvoor hij elk jaar genomineerd werd. Noort beschrijft ook nog het gedrag van Rinus Ferdinandusse:

Maar goed, de genomineerden gingen op de groepsfoto, Rinus Ferdinandusse – de eeuwige andere genomineerde – greep me en passant in mijn kont en allemaal vonden ze me schattig.

Het commerciële succes dat Noort met De eetclub behaalde zorgde voor behoorlijk wat na-ijver aldus Noort:

De mannen hadden weer een reden om nog dichter bij elkaar te kruipen en woedende stukjes te schrijven over teloorgang, terwijl ze elkaar tot voorzitter of jurylid van de enige thrillerprijs in Nederland benoemden.

Ross die het over ‘kwebbelkutjes’ heeft, ‘zielig gezwets’vindt Noort het, ‘de bijna-doodsrochel van een teleurgestelde, niet meer relevante oude man.’

Tomas Ross reageert op zijn beurt weer op de column. Op het Spanningsblog zegt hij vandaag dat ze niet goed leest. Ze is ‘gefrustreerd’:

Dat Noort gefrustreerd is omdat ze de Gouden Strop nooit won, is bekend, maar waarom dat nog eens benadrukt in een bovendien verdraaide passage die niets te maken heeft met het betoog van Kuijt of van mij? Nog zie ik haar wit wegtrekken toen ik, en niet zij, die Strop kreeg.