Nog wat achterstallig prijzennieuws: afgelopen donderdag won Tommy Wieringa de prijs voor het Overijsselse Boek van het Jaar in de categorie fictie met De heilige Rita. In de categorie non-fictie won Bij Stork van Gerard Löbker. Beide schrijvers krijgen een bedrag van 500 euro. Wieringa was niet aanwezig bij de uitreiking omdat hij in de Boekenweek verplichtingen elders had.

Onder het kopje ‘Sorry Tommy, deze prijs had je niet moeten krijgen’ plaatst uitgever Paul Abels van AFdH een kanttekening bij de prijs.

De wedstrijd is namelijk geen wedstrijd meer als een zo gelauwerd auteur en een zo ver van te voren al bewierookt boek meedingt. Er zou een regel in het reglement moeten komen dat auteurs die boven de 25.000 euro aan prijzengeld gescoord hebben met een van hun boeken, niet meer genomineerd kunnen worden, uitgesloten zijn van deelname aan zo’n fraai initiatief als het Beste Boek van Overijssel.

Niet iedereen was het daarmee eens. Zo schreef Mathijs Deen:

Ik denk dat de prijs voor het beste Overijsselse boek moet worden toegekend aan de schrijver van het beste Overijsselse boek.

En Jaap Scholten:

Wat is dit nu voor een gewauwel? De beste moet winnen. Anders wordt het een soort zielige troostprijs voor het achterland. De winnaar volgend jaar kan trots mededelen dat ie Wieringa opvolgt.

En Frank Krake:

Dat het beste boek maar moge winnen.
Als je niet tegen je verlies kunt, moet je niet mee doen. Laat je je nominatie intrekken. Hoe mooi is het als Heracles één keer in de tien jaar van Ajax wint. Indien Tommy’s ‘Dit is mijn moeder’ volgend jaar genomineerd wordt, wat is er dan eervoller om juist dat jaar het winnende Heracles te zijn. Alleen dan krijgt een overwinning de waarde die het verdient.

Vandaag heeft Abels er opnieuw een Facebookoverpeinzing aan gewijd.

De uitgever stuurde zijn bedenkingen ook aan Tommy Wieringa zelf. Zijn reactie: ‘Je hebt natuurlijk gelijk.’

Abels vindt het boek van Wieringa overigens prachtig.

De andere genomineerden waren
fictie
Na de bevrijding – Johanne van Archem
Villa Twente – Claus Brockhaus
Tekens van leven – Ineke Tijmes
Moordrivier – Marcel Verreck

non-fictie
Hennie Kuiper, Kampioen wilskracht – Joop Holthausen & Jacob Bergsma
Het Wolfsmeisje – Wim Coster
Beeldschoon Deventer 1250 jaar – H.J. van Baalen
Mien Ruys, zoeken naar de heldere lijn – Leo Den Dulk
De Zwolse lente – Herman Aarts & Adri van Drielen
Harry Bannink, toonzetter – Ton Ouwehand

(foto boven, screenshot van RTV Oost die bij de uitreiking aanwezig was)