In een persbericht brengt BookSpot (de opvolger van de ECI, eigendom van Novamedia) naar buiten dat er een prijs in het leven geroepen wordt voor non-fictie. Dat betekent dat er zowel een prijs is voor fictie als voor non-fictie en dat de winnaars allebei 50.000 euro mee naar huis kunnen nemen.

Er is één jury voor beide prijzen, maar waar die voorheen bestond uit alleen maar recensenten is die nu uitgebreid met boekverkopers. De longlist zal niet meer uit 25 titels bestaan, maar twee keer 15 titels bevatten, en op elke shortlist komen dit najaar vijf titels te staan, en er komen dus twee winnaars uit de bus.

De jury voor de fictie én de non-fictieprijs zal bestaan uit:
● Jan Dertaelen, boekverkoper bij De Groene Waterman in Antwerpen en recensent
● Maite Karssenberg, auteur en historica
● Sebastiaan Kort, recensent voor NRC
● Maartje Kroonen, winkelchef en boekverkoper bij Boekhandel Bijleveld te Utrecht
● Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en hoofdredacteur van literair tijdschrift De Revisor
● Jelle Van Riet, literair journaliste voor De Standaard
● Jeroen Vullings, literatuurcriticus VN en Nieuwsweekend