Twee ballen krijgt Joost de Vries deze week in NRC Handelsblad voor zijn boek Echte pretentie. Een groot deel van de bespreking van Nynke van Verschuer gaat in op het ontbreken van de naam Dan Fox en zijn essay Pretentiousness. Why it Matters waarover De Vries eerder in De Groene Amsterdammer schreef. Delen van dat stuk zijn ook terechtgekomen in Echte pretentie al wordt de naam Dan Fox opeens veel minder vaak genoemd.

Het is raadselachtig waarom De Vries, gerenommeerd redacteur, bekroond auteur, zo nalatig te werk is gegaan. […] Woorden zijn altijd tweedehands en authenticiteit is een absurd streven. Dan nog kun je pretenderen je aan de mores van de bronvermelding te houden, of pretenderen je eigen formuleringen te zoeken.

Joost de Vries toont zich weinig schuldbewust in een reactie die ook is opgenomen in de krant.

Bij het schrijven van mijn boek heb ik het expres niet herlezen. Wel verwijs ik verschillende keren naar hem, met naam en toenaam, en het neemt ook niet weg dat hij en ik zo nu en dan tegen dezelfde dingen aanlopen.

Lees het stuk en de reactie erop volledig hier.