Ja, het was wel een wat vreemd stuk van Daan Heerma van Voss afgelopen zaterdag in het Volkskrant Magazine. De schrijver bekende dat hij regelmatig wat stal uit winkels, maar ‘uitsluitend uit supermarkten van grote ketens, multinationals. Om een of andere reden was dat belangrijk, alsof ik mijn marginale gescharrel daarmee een vleugje moraliteit meegaf, alsof ik eigenlijk een goedaardige schelm was, een Mokumse Robin Hood.’ Bij het artikel stonden foto’s van de schrijver in net pak die net iets aan het ontvreemden was uit een supermarkt.

Volkskrantcolumniste Sylvia Witteman vond het ook een vreemd stuk in haar column waarin de naam Daan Heerma van Voss niet genoemd wordt:

‘Het betreft hier een volwassen, welvarende man uit een van de rijkste buurten van Nederland en hij steelt dan ook geen brood, melk of sinaasappels, maar ‘duurzaam gevangen tonijn’, ‘excellente biefstukken’, merkkleren en eiwitrepen, ‘omdat die schandalig geprijsd zijn, omdat ik wel van chocola houd maar niet van dik worden en omdat ze makkelijk mee te nemen zijn.’

Decadent is haar oordeel over deze ‘ijdeltuit’. Lees de column hier.