‘Hé hallo, zeg – Het leven en werk van Karel ten Haaf’ zo heet het programma-onderdeel van het altijd weer verrassende kleinschalige literatuurfestival Literaturia, de literaire aanvulling op Noorderzon. Programmeur Stefan Nieuwenhuis trad jarenlang met de onlangs overleden Ten Haaf op en brengt op 17 augustus met een groot aantal anderen een eerbetoon aan de schrijver en dichter.

Hieronder het complete programma:
donderdag 15 augustus, 20 uur, Spiegeltent
Levi Weemoedt & Özcan Akyol – Pessimisme kun je leren!
Literaturia opent deze Noorderzon met een literaire avond rond twee positieve zielen. Samen nemen zij het publiek mee in de wereld van de meesterlijke observatie en zachte melancholie. Om stilletjes te gniffelen, maar in ieder geval om voluit van te genieten.

vrijdag 16 augustus, 21 uur, Desdemona
Floss Literaire Kunst Quiz
De populaire Groningse kunstquiz van het Grand Theatre verlegt voor deze keer de focus naar literatuur. Haak aan bij de diepgravende en toch luchtige kennisquiz die leunt op mooie beelden, zinnen en fascinaties.

zaterdag 17 augustus, 20 uur, Desdemona
Hé hallo, zeg – Het leven en werk van Karel ten Haaf
Een vrolijke, politieke, dichterlijke en literaire avond met diverse auteurs rond het werk van Karel ten Haaf, de eigenzinnige stem in de vaderlandse literaire wereld die onlangs overleed. Met voordrachten, film en veel herinneringen aan deze unieke, bevlogen figuur. Met onder anderen Hans Plomp.

zondag 18 augustus, Desdemona
Literaturia over de grens: Engeland
14 uur 30: Titia Ketelaar – Mind the gap
19 uur 30: Harry de Paepe – Stiff upper lips

Een Londense NRC-correspondent en een anglofiele historicus vertellen over het land, de mensen en redenen voor de chaos in het pre-Brexit tijdperk, aan de hand van hun boeken over Engeland, de Engelse mentaliteit en de buitengewone Britse gewoonten. Uiteraard met ruimte voor vragen en discussie.

maandag 19 augustus, 20 uur, Desdemona
Jacques Hermes – Het culinaire Noorden, een avond over literatuur en eten
Aan de hand van zijn eigen boeken en die van anderen beschouwt culinaire (boeken)liefhebber Jacques Hermes de geschiedenis van het eten in de literatuur: welke rol had en heeft eten in de literatuur? Bestaat er zoiets als de literaire Febo?

dinsdag 20 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Babah Tarawally – Gevangen in zwart-witdenken: En hoe we kunnen ontsnappen
Tarawally, Trouw-columnist en auteur van de eye-opener Gevangen in zwart-witdenken, gaat op zoek naar een uitweg in het vastgelopen debat over kleur en identiteit. Met persoonlijke ervaringen en pittige reacties van lezers op zijn uitgesproken columns probeert hij antwoorden te vinden – het publiek wordt daarbij van harte uitgenodigd om mee te denken.

woensdag 21 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Mohammed Benzakour – Tien op een ezel
Benzakour doet in zijn vermakelijke taalbundel Tien op een ezel onderzoek naar spreuken en spreekwoorden in het Berbers en kwam tot interessante ontdekkingen. Als taal de spiegel is van de ziel, is er dan een betere kennismaking denkbaar dan via het hart van de taal. Hij deelt zijn mooiste taalschatten met het publiek.

donderdag 22 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Literair dispuut Flanor – Zo (mooi) is literatuur
Het literaire studentendispuut Flanor bestaat bijna 35 jaar. Hoog tijd om de studentenkamer te verlaten en alle Groningers – en Noorderzonbezoekers – te laten zien wie ze zijn en wat ze doen. De Flanorianen delen hun enthousiasme voor literatuur, met bevlogen lezingen, Virtual Reality en voordrachten.

vrijdag 23 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Tobi Dahmen – Fietsmod
Fietsmod is een autobiografische graphic novel die je terugbrengt naar de wilde jaren tachtig en negentig, met mods, skinheads en scooterboys, vriendschap en heel veel muziek. Tobi Dahmen neemt je in zijn lezing mee op deze tijdreis met plaatjes, muziek en animaties.

zaterdag 24 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Margreet de Heer – Stripmaker des Vaderlands over de graphic novel
De Stripmaker des Vaderlands is op een missie. Ze wil de schoonheid van de literaire strip onder de aandacht brengen. Op een bevlogen manier put ze uit haar eigen werk en dat van anderen en laat ze zien welke rijkdom er achter de graphic novel schuilgaat, met animaties, film en veel stripplaatjes.

zaterdag 24 augustus, 19 uur 30, Ophelia
Eeuw van de amateur live, met Botte Jellema, Ype Driessen en Paulien Cornelisse
Behoeft de podcast De eeuw van de amateur nog enige introductie? Het is uitgeroepen tot de beste podcast van Nederland en dat is voor een groot deel te danken aan de presentatoren, Botte, Ype en Paulien. Ze zijn op Literaturia om live een podcast op te nemen, mét publiek. Uniek, groots en meeslepend.