Eline, ’19 jaartjes jong’, houdt een blog bij over ‘boeken, films, en eigenlijk alles wat mij feels geeft’. Haar site heet dan ook All the feels. In 2016 zat Eline samen met een ander meisje in de jury als jongerenjurylid. Geen onverdeeld genoegen lezen we, als ze bij de andere juryleden aangeeft dat de gekozen titels wat raar zijn.

Zo ging een van de boeken over een gepensioneerde man met pleinvrees (???), en ging een andere titel over een meisje van in de twintig die af en toe denkt dat ze verkracht wordt door een denkbeeldige rat en dat was dan ergens symbolisch voor. Of zo. Ik heb dat boek echt aandachtig gelezen en ik snap er nog niks van. En bij elke titel waar ik mijn vraagtekens bij zette werd me verteld dat ze goed aansloten bij de beleefwereld van jongeren. Zo was de man met pleinvrees in elkaar geslagen door een stelletje jongeren, wat ons aan het denken moet zetten, en besteedt het meisje van het rattenboek veel tijd op het internet.

Er werd volgens Eline niet echt naar haar geluisterd.

Mijn opmerkingen werden genegeerd of soms zelfs om gelachen, en zodra het andere meisje iets zei waar de volwassenen het wel mee eens waren stortten ze zich daarop.

Eline, die ook een tijdje in een kinderboekwinkel heeft gewerkt, ging uitzoeken hoeveel boeken die in de loop der jaren genomineerd waren voor de prijs ook daadwerkelijk de NUR-code hadden die aangeeft dat de boeken bedoeld zijn voor de categorie 15- tot 18-jarigen. Haar conclusie is dat ‘van de nominaties […] dus slechts 25% werkelijk [is] uitgegeven voor de doelgroep, en van de winnaars slechts 27,78%’.

De conclusie van Eline:

Ik ben helemaal klaar met deze prijs die doet alsof hij is voor jongeren van 15-18. De genomineerde boeken zijn niet boeken die jongeren werkelijk willen lezen, maar boeken waarvan volwassenen willen dat jongeren ze lezen. En dat ze het nou ook nog ‘Beste boek voor jongeren’ durven te noemen maakt me echt pissig. Maar ik heb ondertussen wel geleerd dat ze niet gaan luisteren. Ze zitten in een soort bubbel waar we niet doorheen gaan komen.

Lees het hele stuk van Eline hier.

De twee winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2019 – in de categorie Nederlandstalig en Vertaald – worden bij de start van de Boekenweek voor Jongeren bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2.500, dat in de categorie Vertaald gedeeld wordt door de auteur en de vertaler. De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 20 t/m 29 september.