Aan de vooravond van de Boekenweek voor Jongeren zijn de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2023 bekendgemaakt op BoekTok Live. In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig won Rima Orie met In het vervloekte hart (Moon). In de categorie Vertaald ging de prijs naar Zolang de citroenbomen bloeien (Blossom Books) van Zoulfa Katouh. Vertaler Merel Leene nam de prijs in ontvangst. Bij het Beste Boek voor Jongeren kiest een jongerenjury de twee winnaars, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist van vijf boeken in elke categorie opstelde. Voor beide winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2500 euro.

De jongerenjury over hun uiteindelijke oordeel:

Het was voor ons dan ook lastig om de knoop door te hakken, maar door goed na te denken over elke titel is het dan toch gelukt. Zo overwogen we of de personages goed aansluiten op de doelgroep, de boeken toegankelijk zijn en natuurlijk of de verhalen goed geschreven waren. In het vervloekte hart en Zolang de citroenbomen bloeien sprongen er voor ons tussenuit. Waar de laatstgenoemde titel met mooie passages de realiteit van de oorlog in Syrië laat zien, neemt In het vervloekte hart de lezer mee naar een andere wereld vol magie. Beide zijn ze toegankelijk en zijn ze boeiend tot en met het einde. We hopen jongeren te inspireren om deze boeken op te pakken, want niet alleen de winnaars zijn het lezen waard, maar de hele shortlist bestaat stuk voor stuk uit goede boeken. Het leesniveau van de boeken varieert ook, want waar het ene boek toegankelijk en wat gemakkelijker is, zijn andere boeken toch echt meer voor de ervaren lezers. Hierdoor is er voor iedereen wat wils en zit er voor iedere lezer wel iets tussen.

Lees het hele juryrapport hier.

(foto: winnaars Merel Leene (vertaler categorie Vertaald) en Rima Orie (auteur Oorspronkelijk Nederlandstalig) © Bas van Hattum)