Tien boeken, vijf oorspronkelijk Nederlandstalige en vijf vertaalde, dingen nog mee naar de titel Beste Boek voor Jongeren 2023. De tien boeken zijn uitgekozen door een jury van volwassenen. Een jury van zes jongeren gaat nu de tien genomineerde boeken lezen om zo samen de winnaars te bepalen. De bekendmaking van de winnaars is tijdens het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren op vrijdag 15 september.

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:
De droomfabriek – Gerwin van der Werf (Atlas Contact)
De geur van een moeder – Lucia van den Brink (Ambo Anthos)
In het vervloekte hart – Rima Orie (Moon)
Niet geschikt voor publicatie – Gabrielle la Rose (Lebowski)
Weerlicht – Jante Wortel (Das Mag)

In de categorie Vertaald zijn genomineerd:
Buiten het veld – H.N. Khan, vertaald door Dennis Keesmaat (Querido)
Een liefde – Arnaud Cathrine, vertaald door Vincent Oostelbos & Jacques Dohmen (Querido)
Gamechanger – Neal Shusterman, vertaald door Maria Postema (Pelckmans)
Ik moet je verraden – Ruta Sepetys, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Luitingh-Sijthoff)
Zolang de citroenbomen bloeien – Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene (Blossom Books)

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Esther Heurter, Jacky Hitzert en Aukelien Weverling. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalt, bestaat uit: Paris Duivenvoorden (voorzitter, 17 jaar), Jouhaina Chaalan (15 jaar), tweelingzussen Danique en Rosalie de Jong (18 jaar), Thomas Leeuw (15 jaar) en Fleur Siersma (15 jaar).