Maar liefst 10.000 bestellingen wilde Bookaroo hebben om succesvol van start te gaan en misschien gaat het nog lukken ook. Na een flitsende start en een wat moeizame tweede week, wordt er nu een eindspurt ingezet. Nog 1000 boeken te gaan.

Op de Facebookgroep Tips uit het boekenvak neemt Wim Krings van boekhandel Krings uit Sittard het op voor Bookaroo die een concurrent wil worden voor Bol.com.

Ik vind Bookaroo een goed initiatief en waarom? Het geeft de klant de mogelijkheid niet in een magazijn te kijken maar in zo’n 200-250 winkels. Het valt mij op dat het vaker titels zijn die al wat ouder zijn en zeker niet meer overal op voorraad liggen. Wat wij boekverkopers niet begrijpen of te weinig begrijpen is dat er een generatie aankomt (en er misschien al is) die het gemak van internet kennen en dat ze lekker zijn gemaakt omdat de bestellingen gemaakt vanuit de luie stoel supersnel geleverd worden en in de brievenbus liggen. M.a.w. niet de moeite nemen om naar de stad te gaan. Gemak dient de mens en de internetreuzen hebben met hun marketingbudgetten zich leading gemaakt in hun branche en staan dus bovenaan bij veel mensen als ze een keuze moeten maken om iets te bestellen. Dan kunnen wij wel zeggen: ‘ik heb ook een website’ maar dat er dan massaal op de website van de plaatselijke/regionale boekhandel wordt geklikt is whishfull thinking. Kijk je naar het laatste rapport in de gids van de Consumentenbond over de klanttevredenheid van de meeste internetreuzen dan scoren alle groten een 8 of hoger. Ja, ook onze grootste boekenconcurrent. Dus er is nogal wat nodig om de klant daar weg te halen.

De klant naar de winkel halen kan alleen door goede service en kennis (pfff wat een vreselijke open deuren).

Ik doe mee aan Bookaroo en in eerste instantie richt ik mij op bestellingen uit de regio (Zuid/Midden-Limburg). Waarom? Omdat daar mijn klanten vandaan komen. Gangbare titels die ik in Bookaroo zie verschijnen buiten dit gebied laat ik schieten. Ik denk dat er voldoende spreiding is dat de gangbare titels door een plaatstelijke/regionale boekhandel verzorgd kan worden. Langs brengen of opsturen. Ik gun iedere boekhandel zijn eigen omzet in zijn eigen regio. Het gaat er mij niet om om de meeste pakketjes te versturen. De klant in mijn eigen winkel gaat sowieso voor! Alleen bij minder courante titels en als de bestelling al uren op Bookaroo staat: dan stuur ik op buiten mijn regio.

0

Reacties