Hoe gaat het met de online verkopen na Bookaroo?

Het was een mooi gevecht tussen David en Goliath vorig jaar, alleen was de uitkomst dat David het onderspit moest delven niet helemaal de bedoeling. Bookaroo werd vorig jaar in de markt gezet om de machtspositie van Bol.com aan te vallen. De jongens van Das Mag hadden een aanvalsplan bedacht en zorgden ervoor dat boekhandels konden meeprofiteren van een gezamenlijk platform. Het had allemaal iets meer voeten in de aarde. Een website onderhouden en ook nog alle klanten – boekkopers en boekverkopers – tevreden houden, was een wat lastiger opgave. Bookaroo had in het begin de gunfactor – in tegenstelling tot de webwinkel van BookSpot die ook de concurrentie aanging met Bol.com – vanwege al die lokale boekhandels die meededen.

Al snel gingen boekhandels klagen. Hun eigen webshop was toch net zo goed en net zo snel als de site van Bookaroo? Ik ben benieuwd of al die kritische boekhandels de online verkopen hebben zien stijgen of desnoods gelijk zien blijven nadat Bookaroo verdween of dat ze er misschien van doordrongen zijn dat ze beter wel een gezamenlijk front kunnen vormen.

Toen in het najaar het bericht kwam dat Bazarow Bookaroo opslokte, kreeg je de indruk dat er alsnog een mogelijkheid was voor kleinere boekhandels om mee te doen. Dat gaat nog even duren blijkt uit een extra mededeling op hun site:

Inmiddels zijn wij samen gegaan met Bookaroo, samen sta je immers sterk. In het verlengde van hun idealen gaan we er alles aan doen om de boekhandels te steunen. We werken momenteel aan een plan om de uitlevering van boeken via de boekhandels te doen, waarbij we het systeem van Bookaroo gebruiken en aanpassen aan de hand van hun ervaringen. Daarnaast werken we aan een uitgebreide agendafunctie waar we met name activiteiten van boekhandels, zoals literaire avonden, gaan promoten.

NB. Voor de bouw van de site en het uitdenken van deze plannen hebben we een behoorlijk bedrag moeten investeren. De kosten voor Bazarow willen we het eerste jaar terugverdienen, daarna krijgen we meer financiële ruimte om andere projecten te steunen.

Ik weet niet hoe het gaat met dat terugverdienen. Ik merk weinig buzz. Bazarow wordt voornamelijk gevoed door de recensies op De Leesclub van Alles. BookSpot had veel geld om zich in te vechten, maar moest al snel de financiering van enkele literaire prijzen loslaten omdat de verkopen nog niet aan de verwachtingen voldeden. Het jaar dat Bazarow nodig heeft kan misschien wel iets te lang duren, nu Amazon zich ook op de Nederlandse markt gaat mengen. Ik had gehoopt dat we voor Tzum een andere partner zouden vinden, met een affiliate-programma dat ons zo’n tweehonderd euro per maand zou opleveren (ja, zo marginaal is het allemaal). Tot nu heeft echter niemand zo’n groot klantenbestand en zo’n goede infrastructuur voor websites als Bol.com. Dat doen ze toch wel knap. Waarom kan dat niet gekopieerd worden?

Coen Peppelenbos