In de Volkskrant mag iedereen tegenwoordig een stukje tikken zonder kennis van zaken. Zo schreef classica en journalist Rosa van Gool deze week een redelijk feitenvrij betoog over de studie Nederlands onder de titel ‘Red de studie Nederlands voor literatuurliefhebber’. Al waren er wel meteen twitterlaars die het volledig eens waren met Van Gool, zoals Sylvia Witteman (volgens de Volkskrant ‘de troonopvolger van Gerard Reve’) en Pieter Waterdrinker:

Op Neerlandistiek reageerde Marc van Oostendorp gisteren al op Van Gool:

Ik weet natuurlijk ook wel dat dit alleen maar een stukje in De Volkskrant is, een krant met een lange, lange traditie van feitenvrije aanvallen op de taal- en de letterkunde, en met name ook van zomerse stukjes waarin iemand Karel van het Reve samenvat alsof er sindsdien nooit iets is gebeurd. Ik vermoed dat het er in dat genre vooral om te doen is dat je laat zien dat je zelf zoveel van het Mysterie van de Literatuur houdt dat je niet kunt verdragen dat iemand anders een en ander rationeel bekijkt. En dat het gebrek aan logica en de vaagheid van Gool erbij horen omdat die nu eenmaal als een kenmerk worden beschouwd van het literaire.

Pieter Waterdrinker stelde zijn mening bij:

Vandaag reageert Jos Joosten op Neerlandistiek en hij laat geen spaan heel van het artikel van Van Gool:

Ik weet het wel, dit hele stuk is slechts de bevooroordeelde mening van een niet zo in de materie geverseerd individu – en in deze digitale tijden zijn we daar stilaan wel aan gewend. En toch, tóch blijf je hopen dat de echte kwaliteitsmedia af en toe, héél af en toe, een grens stellen aan de lulkoek waar ze hun kolommen voor open stellen, zelfs in komkommertijd.

0

Reacties