Op 21 oktober, ruim een jaar na zijn overlijden, verschijnt Het gebeurde van Dirk Ayelt Kooiman bij uitgeverij De Harmonie. Op vijf pagina’s na was het manuscript voltooid. De hoofdpersoon verlaat op jonge leeftijd zijn ouderlijk huis en trekt in bij een fotograaf en zijn vrouw. Het gebeurde begint aldus:

Hij had er altijd een hekel aan gehad terug te kijken naar het verleden. Personen van vroeger, of hij nu goede of slechte herinneringen aan hen bewaarde, ging hij uit de weg. Beladen plaatsen, van straten tot halve stadsdelen, meed hij. Bracht iemand ongevraagd zijn persoonlijke achtergrond naar voren, zijn naaste familie, zijn kinderjaren, dan werd zijn afkeer groter naarmate het relaas verder afdaalde in de tijd.

Het laatste boek van Kooiman zal 208 bladzijden gaan tellen. In het najaar verschijnt ook een speciaal nummer van De Revisor, het literaire tijdschrift dat mede door hem is opgericht, met een hommage aan Kooiman door schrijvers die zich hebben laten inspireren door zijn werk of door het thema ‘het onvoltooide’.