Tijdens de opname op de Uitmarkt van De Grote Vriendelijke Podcast van Bas Maliepaard en Jaap Friso is bekendgemaakt dat Ze gaan er met je neus vandoor (Leopold) van Ted van Lieshout de Boekensleutel ontvangt. De Boekensleutel is een prijs voor een vernieuwend kinderboek dat bij hoge uitzondering, op voordracht van de Griffel- en Penseeljury gezamenlijk, wordt toegekend. De Griffel- en Penseeljury reiken op het Kinderboekenbal op 1 oktober de Boekensleutel uit en maken dan ook bekend welke boeken bekroond worden met de Gouden Griffel en het Gouden Penseel.

In het juryrapport staat:

‘Stik maar!’, zegt een dichter met ernstig liefdesverdriet tegen de protesterende zwarte letters in zijn boek. Die proberen hem wanhopig weer aan het schrijven te krijgen door andere, rode letters in hun boek uit te nodigen.

Een kunstig samenspel van beeld en woord, van typografie en inhoud ontvouwt zich. De lezer wordt meegenomen in het conflict tussen de zoekende zwarte letters en de rode letters die hun plaats opeisen in het boek en zich niet weg willen laten jagen.

In het begin is dat grappig, zoals wanneer de rode letters in een hoekje van de pagina kruipen om in alle rust te overleggen. Maar hoe meer het onbegrip voelbaar wordt, hoe serieuzer de ruzie blijkt, tot een oorlog onafwendbaar is. De verbeelding daarvan is verrassend dramatisch.
Met alleen letters als slachtoffer in het conflict van typografisch geweld, doet het gemis zich toch voelen.
Daartoe draagt de parallel met de Eerste Wereldoorlog die Ted van Lieshout te midden van dat alles opvoert zeker bij. De adembenemend mooie gedichten versterken de zinloosheid van de oorlog en geven het vormexperiment een historische lading.

Letters en een dichter (schrijver), dat is alles wat er nodig is om een verhaal te schrijven. In Ze gaan er met je neus vandoor wordt duidelijk dat ze elkaar even hard nodig hebben. En om dit verhaal te begrijpen moet je het boek zien. Het beeld is onmisbaar.

Ze gaan er met je neus vandoor is een kunstwerk van taal.

(Foto boven via:)