Op Twitter meldt Arthur van Amerongen dat Charles Hofman is overleden. De eerste ontmoeting tussen Komrij en Hofman vond plaats in 1964. Na een ongelukkig intermezzo op Kreta, keert Komrij in 1966 terug naar Amsterdam en sindsdien vormden Hofman en Komrij een onafscheidelijk paar. Hofman was beeldend kunstenaar en woonde in Vila Pouca, waar Komrij ook begraven is. Biograaf Arie Pos in Vooijs:

Charles wilde in het huis blijven wonen en het een bestemming geven die recht deed aan het werk en het gedachtegoed van Gerrit, en aan hun liefde voor kunst en hun opvattingen over vriendschap. Het moest een huis worden waar dichters, kunstenaars, musici en vertalers kunnen verblijven om in alle rust te werken aan nieuwe projecten en waar jong talent een inspirerende omgeving kan vinden. Het moest een dynamisch ontmoetingspunt worden voor literatuur, kunst en cultuur – en een studie- en documentatiecentrum voor de literaire nalatenschap van Gerrit Komrij.

De eerste dichter die een bezoek kwam brengen aan het huis was Menno Wigman.


In 1980 verscheen een iconische foto van Komrij en Hofman voorop het blad Bzzlletin waarop ze dezelfde pose aannamen als Oscar Wilde en zijn vriend Bosie.
Hofman komt niet alleen voor in de autobiografische boeken van Gerrit Komrij, maar ook in Lieve jongens van Gerard Reve onder de naam Freddy L.

Hofman was onlangs nog in Nederland tijdens het Dichtersbal.

Familie Hofman plus wilde schilder

(foto’s: Dolf Verlinden)

0

Reacties