Maar hij won niet. Voordat gisteren bekend werd dat de NS Publieksprijs aan Rinkeldekink van Martine Bijl gegeven zou worden, zaten de genomineerden aan tafel om te praten over van alles en nog wat. Peter Buwalda moest natuurlijk verantwoording afleggen voor zijn column in de Volkskrant waarin hij de NS Publieksprijs een naar prijsje noemde. Hij had ook wel tips voor kleine aanpassingen in het systeem van de prijs. Veel bijval van zijn tafelgenoten kreeg hij niet. ‘Wat doe je als je wint?’ vraagt Van Nieuwkerk aan Buwalda.

Peter Buwalda: Dan geef ik hem weg aan een schrijver die ik goed vind en nooit een prijs wint. Ik moet nog even kijken wie dat wordt, maar eh…
Matthijs van Nieuwkerk: Keus te over, zou ik zo zeggen.
PB: Ik weet wel iemand, denk ik.

Daarna gaat het weer van babbeldebabbel aan tafel, maar vlak voordat de prijs bekend gemaakt wordt, wil Van Nieuwkerk toch weten wie de schrijver is aan wie Buwalda de prijs wil schenken.

Peter Buwalda: Te Gussinklo, een week geleden heeft hij de BookSpotprijs gewonnen. Mijn vriendin houdt de top 60 bij voor de Volkskrant. Dat boek is in geen velden of wegen te bekennen, terwijl het overduidelijk het beste boek van dit jaar was. Dus, dat vind ik heel sneu voor Wessel, een steengoeie schrijver. Dat boek is beter dan De avonden, durf ik te zeggen. Dus als ik win…
Matthijs van Nieuwkerk: Beter dan De avonden?
PB: Ja, luister goed…
Claudia de Breij: Ik zie de uitgever al een sticker…
PB: Beter dan De avonden. Dus als ik deze prijs win, dan gaat dat richting Zeeland.
CdB: Wat sowieso goed is. Alles richting Zeeland.
PB: Maar het is toch tragisch dat je de voormalige AKO-prijs wint en niemand kijkt daar naar om.
MvN: Ik zal je zeggen: in mijn jongelingjaren als literair redacteur
bij Het Parool heb ik hem geïnterviewd. Ook uit grote bewondering. Dit is echt al dertig, veertig jaar geleden.
CdB: Beter dan Reve?
MvN: Dat vond ik [lachje] nee.
PB: Ik ben een groot Reve-fan, maar het zit echt in die categorie.
MvN: Een schrijver die al heel lang schrijft. Klopt.
PB: Ik dacht echt: dit wordt zijn doorbraak, maar nee.

Peter Buwalda won de NS Publieksprijs niet, dus de 7.500 euro krijgt Te Gussinklo niet. Wellicht geeft deze extra aandacht in een talkshow het boek De hoogstapelaar nog een duw in de rug. De prijsuitreiking van de BookSpot Literatuurprijs voor fictie en non-fictie werd door geen enkele tv-programma opgepikt.

Overigens won Te Gussinklo vorige week 50.000 euro, dus hij zal niet direct in de geldzorgen zitten. Bovendien heeft hij wel redelijk veel prijzen behaald, zoals de Anton Wachterprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de F. Bordewijk-prijs, de C.C.S. Crone-prijs en, dit jaar nog, de Zeeuwse Boekenprijs.