Het was opmerkelijk nieuws afgelopen vrijdag. Vanuit het niets ging de roman De onverwachte rijkdom van Altena van schrijver Jan van Mersbergen aan kop bij de NRC Lezersprijs. Met 2289 stemmen stond de roman ineens op de eerste plaats; Van Mersbergen had de gedoodverfde winnaar Bart Van Loo (genomineerd met De Bourgondiërs) ruimschoots ingehaald. Vandaag blijkt dat Özcan Akyol zijn volgers op Twitter heeft opgeroepen om op het boek van Van Mersbergen te stemmen.

De volgende tweet had Akyol op Twitter geplaatst (inmiddels heeft hij de tweet verwijderd):

Lieve mensen. Willen jullie me helpen om nog een poll te fucken? Stem allemaal op Jan van Mersbergen – De onverwachte rijkdom van Altena. Hij heeft namelijk niet zoveel vrienden. Laten we de underdog aan de overwinning helpen.

Dankzij speurwerk van schrijver Rob Waumans wordt dit nu duidelijk. Hij brengt de zaak vandaag aan het licht:

Collega-schrijvers reageren op de sabotage: