Vanmorgen werd bekend dat Matthijs van Nieuwkerk vanaf volgend seizoen de stekker uit De Wereld Draait Door trekt. De talkshow keert niet meer terug op de Nederlandse televisie. Van Nieuwkerk zegt in een persbericht:

DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse driekwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen.

Het verdwijnen van DWDD heeft ongetwijfeld ook veel invloed op de Nederlandse boekenmarkt. De talkshow bestaat dit jaar vijftien jaar; in al die jaren ontstond het zogenaamde ‘DWDD-effect’.

Wanneer Van Nieuwkerk jouw boek omhoog hield in de talkshow, dan betekende dat negen van de tien keer een plaats in de Bestseller60. Als schrijver wilde je bij DWDD aan tafel zitten. Door deze talkshow brak uiteindelijk Peter Buwalda door (Bonita Avenue kreeg een lofzang in de show), werd het debuut van Özcan Akyol een bestseller, werd het oeuvre van Hans Keilson herontdekt.

Maar er mochten ook schrijvers aanschuiven die andere collega’s bewierookten, zoals Connie Palmen regelmatig deed (bijvoorbeeld in een item over Truman Capote). En dan was er natuurlijk nog Adriaan van Dis die in zijn heimwee-teevee zijn oude boekenprogramma Hier is Van Dis... weer tot leven mocht brengen.

Vanaf seizoen 2012 kregen Nederlandse boekhandelaren ineens een rol in de talkshow. DWDD startte met een nieuw item, ‘Boek van de Maand’. Elke maand kozen vier boekhandelaren uit het land welke titels de teevee-kijker gelezen moest hebben. Het boekenpanel zorgde regelmatig voor enorme bestsellers.

Vanaf volgend jaar is dit dus allemaal verdwenen. Geen grote rode stickers meer op de omslagen van boeken: ‘Gezien in DWDD!’