Ilja Leonard Pfeijffer woont in Genua. Een mooie plek, maar niet wanneer er een virusuitbraak in de buurt is. Pfeijffer heeft besloten alle optredens in Nederland af te zeggen deze Boekenweek. Dit is zijn verklaring

Voor de komende Boekenweek was er een mooie en intensieve tournee voor mij georganiseerd langs een achttal plaatsen in Nederland. Ik had mij daar erg op verheugd.
Maar ik woon in Noord-Italië, waar de besmetting met het Coronavirus, die ik persoonlijk aanvankelijk misschien enigszins had onderschat, inmiddels epidemische vormen begint aan te nemen met meer dan vierduizend patiënten volgens de officiële telling van vandaag. Sinds de laatste update van 4 maart jl. ligt mijn woonplaats Genua in de zone waarvoor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd. Op verzoek van het RIVM worden alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden afgeraden, ter voorkoming van verdere besmettingen in Nederland.
Het is dan ook begrijpelijk dat organisatoren en gasten van verschillende evenementen die voor de komende week waren voorzien, de afgelopen dagen contact hebben opgenomen met mijn management om uiting te geven aan hun bezorgdheid. Naar deze zorgen heb ik willen luisteren.
Om deze redenen heb ik in samenspraak met mijn manager en in nauw overleg met de Schrijverscentrale en mijn uitgeverij, De Arbeiderspers, tot mijn spijt moeten besluiten dat het op dit moment onverantwoord zou zijn om naar Nederland te reizen en groepen mensen bloot te stellen aan mijn aanwezigheid.
Mijn lezers zijn mij dierbaar. Dat is de reden waarom ik erg had uitgekeken naar de geplande ontmoetingen en waarom ik mijn besluit persoonlijk als een teleurstelling ervaar. En ik wil mijn dierbare lezers geruststellen door hen ervan te verzekeren dat ik mij vooralsnog uitstekend voel. Maar ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik de gezondheid van mijn lezers ongewild en ongemerkt door roekeloos enthousiasme in gevaar zou brengen.
Mijn manager zal de komende weken in overleg met de organisatoren op zoek gaan naar mogelijkheden om de geplande evenementen later dit jaar alsnog doorgang te laten vinden.
Uw aller toegedaanste,

Ilja Leonard Pfeijffer

(foto: screenshot via YouTube)