Normaal gesproken trekt het Boekenweekessay niet zo de aandacht, maar deze week overschaduwt het essay het Boekenweekgeschenk voorlopig. In het essay dat de vorm van een pamflet heeft bekritiseert Akyol onder meer de jonge generatie schrijvers. In NRC Handelsblad bespreekt Jamal Ouariachi Generaal zonder leger.

Al met al besluipt je tijdens het lezen van Generaal zonder leger steeds vaker de gedachte dat de auteur niet helemaal oprecht is. Hij doet zich voor als een naïeve Liesje in Luiletterland, maar weet intussen dondersgoed wie hij vrij van gevaar te grazen kan nemen.

De opmerking van Akyol over het ter ziele gegane tv-programma VPRO Boeken noemt Ouariachi ‘huichelachtig’.

Hier is iemand slechts voor de bühne de rebel aan het spelen. Met populistische argumenten waarmee je bij het grote publiek de handjes vast wel op elkaar krijgt. En ten koste van collega’s die in de verste verte geen bedreiging vormen voor Akyols plekje op de apenrots. Een raadselachtige oprisping van een boekje.

Lees de hele recensie hier.