Dichter, beeldend kunstenaar, filmer en televisiemaker Hans Verhagen (81) is vanochtend in Amsterdam overleden. Dat heeft Nijgh & Van Ditmar, zijn uitgeverij, bevestigd nadat verschillende bronnen eerder in de middag al over zijn dood hadden bericht op sociale media.

De eerste melding kwam van Erik Brus, auteur van Sleutelaar worden over Hans Sleutelaar. Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen bracht het bericht met de foto waarop Hans Verhagen samen met Sleutelaar, Armando en Cornelis Bastiaan Vaandrager poseert voor Krasnapolsky in Amsterdam. Dit viertal vormde in de jaren zestig de kern van De Nieuwe Stijl.

Hans Verhagen ontving in 2009 de P.C. Hooftprijs. Zijn officiële debuut was de bundel Rozen & Motoren (1963). In die tijd maakte hij de jongerenpagina van het Algemeen Dagblad. Later was hij betrokken bij de televisieprogramma’s Hoepla en Het Gat van Nederland. Andere bekende titels zijn: Sterren cirkels bellen (1968) en Duizenden zonsondergangen (1971). Na laatstgenoemde bundel duurde het twaalf jaar voordat het weer tot publiceren kwam en daarna weer negen jaar. Vanaf 1993 kwam de productie weer op gang. In 2017 verscheen het verzameld werk Alle gedichten.

Hans Verhagen werd op 3 maart 1939 geboren in Vlissingen. Hij woonde de laatste jaren in een verzorgingshuis in Amsterdam.

Lees hier een recensie van de bundel Alle gedichten. Lees hier een interview uit 1983, Verhagen was toen te gast op Poetry International.

Hans Verhagen was ook de favoriete dichter van onze columnist Karel ten Haaf, zie hier en hier.

(foto: © Jan Glas)