Louis Behre stampte aan het begin van de jaren negentig het festival Crossing Border uit de grond, een internationaal festival waarin schrijvers en muzikanten graag kwamen. Vorige week werd een advies uitgebracht door een commissie om het festival niet meer te subsidiëren waarbij allerlei formele en politiek-correcte eisen werden afgevinkt. Louis Behre schreef, mede namens Michel Behre – nu directeur van het festival – een reactie op Facebook.

!!!! Crossing Border weg uit Den Haag? Nee toch! !!!!

Is 2020 het laatste jaar voor Crossing Border in Den Haag?
Als het aan De Cultuur Commissie van de Gemeente Den Haag ligt wel. Het is waarschijnlijk nog niet echt tot iedereen doorgedrongen, maar wij zijn met stomheid geslagen.

Deze Commissie heeft namelijk het advies aan de wethouder van Cultuur Robert van Asten gegeven om vanaf 2021 geen subsidie meer te geven aan Crossing Border. Dat kan toch niet gebeuren!
Na 28 jaar wordt er opeens besloten dat twee literaire festivals (Crossing Border en Writers Unlimited) teveel zijn voor Den Haag en daar is zonder duidelijke redenen Crossing Border de dupe van.

Een zo’n succesvol festival met veel bezoekers, veel aandacht in de binnenlandse- en buitenlandse pers, grote mediasponsoren als De Volkskrant & VPRO etc. Alle auteurs in binnen- en buitenland die stuk voor stuk zeggen dat er nergens een festival als Crossing Border bestaat en zij graag weer terugkomen. Te gast waren onder andere Salman Rushdie, Orhan Pamuk, Dave Eggers, Madeline Albright, Jonathan Safran Foer, Samantha Powers en Hilary Mantel, maar ook veel debutanten kregen een podium bij ons. Mooie namen, ik kan nog wel een uurtje doorgaan.

Dit alles zou verdwijnen in Den Haag!
Meestal reageer ik meteen, dikwijls tot schade en schande van mijzelf, maar wij allen waren zo in shock van dit totaal niet verwachte advies, dat het een paar dagen heel stil was, want iedereen beseft dat als dit doorgaat we allemaal na 28 jaar op 1 januari 2021 op straat staan.

Net als de vorige keer zat er niemand in de Commissie uit de literaire wereld. Literatuur was ondergeschoven bij de voorzitter Johannes Leertouwer, iemand uit de klassieke muziekwereld. Geen van de commissieleden is ooit in het verleden op Crossing Border geweest.

We zijn uiteraard aangeslagen en beledigd (omdat we de grondslagen van het advies om ons niet te honoreren absoluut niet herkennen) maar we zijn niet Knock Out. We gaan terugvechten en kunnen daar veel hulp van jullie bij gebruiken.
Het zou geweldig zijn als we met z’n allen Crossing Border kunnen redden, want dit kan toch niet waar zijn.

Jouw hulp is welkom
Zou jij in je eigen woorden willen reageren op dit advies van de Commissie: Waarom vind jij dat Crossing Border moet blijven? Wat zou jij aan de Wethouder willen zeggen waarom hij dit onzalige advies terug moet draaien, nu het nog kan?

Reageren mag hieronder of via louis@crossingborder.nl.
Delen zou ook heel fijn zijn.

Alvast bedankt

Warme groet Louis & Michel Behre

Behre kan op veel steun rekenen uit de literaire wereld.

Vrouwkje Tuinman schrijft:

Als de commissieleden ooit naar de festivals waren geweest, dan wisten ze dat ze samen juist niet ’te veel’ zijn, hoogstens elkaar en Den Haag als literaire stad versterken. Elk op hun eigen manier zijn de festivals voorbeelden van hoe je buiten de hokjes kunt denken. En dat is, vermoed ik, de reden dat mensen terugkomen en zich laten verrassen en voeden.

Lize Spit:

Het is een parel van een festival dat zeer goed voor z’n artiesten en publiek zorgt! Een ontmoetingsplek voor mensen uit het internationale boekenvak – ik heb er mijn Engelse uitgever ontmoet. Door de manier waarop het festival verspreid zit over allerlei locaties is het ook een fijne manier om de binnenstad te verkennen. Een stad die zo’n festival wil wegsnijden, doet aan zelfmutilatie!

Bas Belleman

Het goede aan het advies zal hopelijk zijn dat zo ongeveer de hele (literaire) wereld ervan schrikt en duidelijk maakt dat het een vergissing is: niemand zou zich moeten schamen om de vergissing recht te zetten, noch de commissie noch de wethouder. Het festival heeft diversiteit zo ongeveer in zijn naam staan, zonder dat het politiek of programmatisch is. Het laat zien dat kunst en literatuur zich niet aan genres en hokjes houden. Een vruchtbaarder internationaal festival is nauwelijks denkbaar.

Persis Bekkering

Ik ben al jaren betrokken bij Crossing Border en BorderKitchen, zowel als interviewer, bezoeker en auteur. Sommige interviews zullen me altijd bijblijven, omdat daar echt iets bijzonders gebeurde; het samen ontwikkelen van een idee, of de persoonlijke toon die het publiek echt raakte. Vaak zag of sprak ik er auteurs waar ik aanvankelijk nog nooit van had gehoord, en die vervolgens heel beroemd zijn geworden, zoals Nino Haratischwili. Het festival is een ontmoetingsplaats voor schrijvers en lezers uit de hele wereld, ver buiten Den Haag, en heeft duidelijk een andere signatuur dan Writers Unlimited. Beide festivals zijn relevant en kunnen goed naast elkaar bestaan. Crossing Border heeft echt een eigen dna: een breed profiel en een gezellige, levendige sfeer – de sfeer van een popfestival, wat voor een auteur altijd heel cool is, om backstage tussen de bands te zitten. Ik wil ook graag noemen dat Crossing Border uitstekend voor een medewerker als ik heeft gezorgd: een eerlijke gage, een goede maaltijd, fijne communicatie.

Joost Oomen

Ik las het advies en het is walgelijk dat een commissie met inderdaad nul mensen uit de literatuur er met zo’n gestrekt been in denkt te kunnen gaan. Volstrekt idioot!

Erik Lindner

Rotterdam werd gebombardeerd in de oorlog, Den Haag bombardeert zichzelf, telkens weer. Louis Behre en Michel Behre maken een eigenzinnig festival dat ruimschoots voldoet aan alle gestelde voorwaarden en worden toch gekapitteld door de bureaucratie. Protest!

Joost Nijsen

Den Haag wil zo saai en voorspelbaar mogelijk blijven. Wat een blunder Crossing Border van tafel te willen vegen. Het kost jaarlijks nog niet eens éen nieuw kruispunt, schat ik. Ik dacht dat Droogstoppel in Amsterdam woonde. Met velen gaan we de Behre’s helpen!