In Spanje zijn ze er maar wat trots op: hun de Premios Princesa de Asturias (voorheen Premio Príncipe de Asturias). En ze zijn ook prestigieus, die veertig jaar geleden in het leven geroepen, enigszins naar de Nobelprijzen gemodelleerde oeuvreprijzen: in twee weken tijd worden een voor een de winnaars in acht categorieën bekendgemaakt, waaronder kunst, wetenschap en internationale betrekkingen.

Er is ook elk jaar een Premio Princesa de Asturia voor ‘Letras’: literatuur. De schrijvers die hiervoor in aanmerking komen zijn allemaal van de buitencategorie en Nobelprijswaardig. De afgelopen jaren wonnen onder anderen Margaret Atwood (2008), Philip Roth (2012) en Adam Zagajewski (2017). Afgelopen donderdag werd de winnaar van dit jaar bekendgemaakt: de Canadese Anne Carson. Wellicht een voorbode voor Stockholm in 2021 of 2022?

Een andere categorie waarin dit jaar ‘literaire’ winnaars te vinden waren was die van ‘Comunicación y Humanidades’: communicatie en geesteswetenschappen. Om hun jarenlange inzet voor het promoten van boeken, auteurs en de lectuur werd besloten de prijs uit te reiken aan de Feria del Libro van het Mexicaanse Guadalajara (de belangrijkste Spaanstalige boekenbeurs ter wereld) en het Hay Festival, dat edities kent onder andere in het Spaanse Segovia, het Colombiaanse Cartagena en het Peruaanse Arequipa.