In haar column in Trouw gaat Nelleke Noordervliet vandaag in op de twee open brieven die onlangs aandacht vroegen voor de vrijheid van meningsuiting.

De Amerikaanse brief maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor de bestaanszekerheid: mensen worden ontslagen of weggepest als ze niet 100 procent de opinie van de ‘baas’ ondersteunen. Die brief zou ik zonder aarzeling hebben ondertekend. De Nederlandse brief niet.

De Nederlandse brief had te veel een politieke achtergrond en werd voornamelijk door (extreem-)rechtse mensen ondertekend.

Noordervliet vindt de samenleving te veel opgedeeld in polariserende blokken: ‘de vrijheid van meningsuiting wordt het beste gewaarborgd en de waarheid wordt het beste gediend door iedere vorm van groepsdenken of van politieke ideologie uit de weg te gaan.’

Lees de hele column hier (€).