Met de roman Vinexvrouwen brak Naima El Bezaz door bij het grote publiek. De opvolger heette Méér Vinexvrouwen. De schrijfster maakte zelf een einde aan haar leven. Op zijn Twitteraccount maakte Abdelkader Benali vanmorgen bekend dat de schrijfster is overleden.


Naima El Bezaz debuteerde in 1995 met de roman De weg naar het noorden. In 2013 verscheen haar laatste, niet goed ontvangen, roman In dienst van de duivel. In 2014 maakte ze de overstap van Querido naar Lebowski.

De schrijfster leed aan depressies. Ze schreef erover in Het gelukssyndroom. El Bezaz was meermalen bedreigd vanwege haar boeken. Van verschillende kanten, zei ze tegen Vrij Nederland in 2010.

‘Ik ben heel wat gewend, maar ik maakte nooit eerder mee dat ik zó fel werd aangevallen,’ zegt ze. ‘Fundamentalistische moslims gaan minder rigide te keer dan de bewoners van mijn vinexwijk.’

Onlangs twitterde El Bezaz nog: