Het is nog even wachten op de reactie van de gemeente Haarlem, maar nu al heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) de Benoemingscommissie van het stadsdichterschap Haarlem om tekst en uitleg gevraagd. Het CIDI ‘is geschrokken van stuitende bagatellisering van de Holocaust.’

In een bericht op de site van het CIDI, ‘CIDI geschokt door teksten nieuwe stadsdichter Haarlem’ getiteld, staat:

Een obsessie met het Holocaustverleden, en de drang om een punt te maken door deze te delegitimeren, staat ironisch genoeg in de weg van erkenning van koloniale slavernij voor wat het was, en wat het tot de dag van vandaag met ons doet. Slachtofferrivaliteit is een slechte strategie om erkenning voor een bepaald verleden te bewerkstelligen.

De Holocaust als “cover up voor domme schapen” is bovendien niets anders dan het antisemitische stereotype dat Joden de samenleving in bedwang zouden houden met behulp van dit eigen collectieve leed. Het is een grove belediging aan het adres van de miljoenen slachtoffers van de genocide.

Inmiddels heeft het CIDI ook stappen ondernomen:

De rap is in 2012 verschenen. CIDI hoopt dat Danchelo Osenga inmiddels wijzer is geworden, en heeft contact gezocht met de nieuwe stadsdichter, met de vraag of hij zijn houding in de verstreken jaren veranderd heeft en dat ook kenbaar wil maken. Ook de Benoemingscommissie Stadsdichter Haarlem is om een reactie gevraagd.

Op de website van Bibliotheek Zuid-Kennemerland staat wie in de Benoemingscommissie (‘leden met expertise op het gebied van poëzie of kennis van en een brede blik op Haarlem’) zaten:

– Jaap Lampe (voormalig directeur Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem)
– Bertram Mourits (Hoofd Collecties bij het Literatuurmuseum en freelance poëzieredacteur)
– Joel Labadie-Cortes (rapper van Dos Hermanos)
– Lorenzo Labadie-Cortes (rapper van Dos Hermanos)
– Joshua Baumgarten (dichter, spoken word-artiest)
– Martine Haasnoot (docent Nederlands op het Stedelijk Gymnasium Haarlem)
– Asis Aynan (schrijver en docent)
– Joni Zwart (literair producent, redacteur, vertaler en coach)