Vandaag werd bekend dat Darryl Danchelo Osenga de nieuwe stadsdichter wordt van Haarlem. In het persbericht staat:

Haarlem heeft gekozen voor een stadsdichterschap dat ruimte geeft aan nieuwe invloeden, over de traditionele grenzen van literaire genres heen. De benoemingscommissie Stadsdichter Haarlem in haar aanbeveling: “De commissie Stadsdichter heeft zich gebogen over vijftig veelzijdige inzendingen. Van keurig rijmende sonnetten tot spoken word – van vrij vers tot typografische experimenten: het is allemaal in hoge kwaliteit aanwezig in de Haarlemse poëzie.
In Darryl Danchelo Osenga heeft de commissie een taal- en voordrachtskunstenaar gevonden die het stadsdichterschap een nieuwe richting zal geven. De liefde voor taal en voor de stad Haarlem spatten van zijn gedichten af. Osenga geeft een maatschappelijke invulling aan zijn dichterschap en beziet de stad vanuit een relatief nieuw perspectief. De commissie is ervan overtuigd dat hij Haarlem – héél Haarlem – poëtisch op de kaart zal zetten.”

Darryl Danchelo Osenga is ook bekend als rapper onder de naam Insayno. Zo maakte hij in 2012 een rap over de slavernij, getiteld ‘Zwarte bladzijde’ waarin hij de slavernij vergelijkt met de Holocaust.

Door de slaven kon Nederland z’n money maken.
Hoe kunnen we zo doorgaan zonder ons kapot te schamen?
Het verstoppen… Alleen maar over oorlog praten?
De Holocaust is slechts een cover up voor domme schapen.
Ik zie je denken: gast dit kan je niet doen
8 miljoen joden? Ik praat hier over 18 miljoen slaven.
De behandeling van de concentratiekampen
is slechts een lachertje vergeleken [met] onze slavenhandel.
Mensen vergassen snap ik dat is ook zielig,
maar je moet je voor de grap eens verdiepen in marteltechnieken
welkom in dit tedere landje
waar we mensen kapot maakten en levend verbrandden

Volgens het persbericht wil Osenga zijn stadsdichterschap ‘inzetten om mensen te verbinden en om anderen te helpen de kracht van gedichten te ontdekken’.

https://www.youtube.com/watch?v=PIlNSDAVM4Q