Stichting Lezen heeft Jeangu Macrooy, Famke Louise en DIO uitgekozen als leescoaches voor het jubileumjaar van De Weddenschap. Bij De Weddenschap gaan drie BN’ers de weddenschap aan om maar liefst drie boeken te lezen in een half jaar in de hoop dat ook veel leerlingen in het VMBO dat goede voorbeeld zullen volgen. In 2019 deden er 76 scholen en zo’n 2500 leerlingen aan mee.

Famke Louise, die deze week haar faam als influencer meer dan waar maakte, is niet zo’n lezer. Omdat we bij Tzum graag aan leespromotie doen hebben we de promotieteksten van deze influencer uitgetikt.

Hoi, mijn naam is Famke Louise en misschien kennen jullie mij wel van mijn muziek of tv. En ik doe mee aan De Weddenschap. En waarom ik meedoe aan deze weddenschap is omdat ik eigenlijk helemaal niet van lezen hou. Maar lezen schijnt dus heel leuk te zijn. Zoals veel mensen tegen me zeggen: ‘Lezen is wel goed voor je.’ Ja, vind ik eigenlijk ook dat ik het vaker moet doen, dus daarom doe ik mee aan deze weddenschap.

Nou, het eerste boek wat [sic] ik heb gekozen die [sic] heet Dubbelleven en het gaat dus eigenlijk over een meisje die [sic] zichzelf verliest in de liefde, dus het gaat eigenlijk soort over loverboys. Vind ik vooral heel goed om te lezen, maar ook heel interessant, want het is spannend en het vertelt ook echt iets en ik ben natuurlijk tegen onderdrukking. Nou, ik vind het gewoon heel interessant, want ik hou gewoon van realistische boeken en ja dit is gewoon wel een dagelijks probleem. Het is gewoon spannend, dus ik ga het gewoon lezen. Leuk.

Het volgende boek wat [sic] ik ga lezen heet Roes en dit boek gaat over erbij horen. Iedereen wil erbij horen, op school. Maar wat doe je als je erbij wilt horen? Tegenwoordig, gewoon eh, ja weet je, een lachgasballontje of een blowtje of drinken. Je zou eigenlijk ook een soort van groepsdrukachtig verhaal en het interesseerde me wel heel erg omdat het namelijk in het echt ook zo gaat. Ik denk dat ik hier ook heel veel van kan leren, dus daarom heb ik het boek Roes gekozen.

Nou, het volgende boek wat [sic] ik ga lezen die [sic] heet Nouri en het was voor mij geen moeilijke keus. Ik zag dit boek en ik was sowieso heel erg geraakt door zijn verhaal, want het is gewoon iemand die met heel erg veel passie zijn werk deed en datgene wat hij leuk vond en dat inspireert mij gewoon heel erg. Voor mij was het eigenlijk gelijk: ik neem dit boek en ik ga deze [sic] lezen. Ja, ik denk dat ik ook ga starten met dit boek.

Dus, doe mee aan De Weddenschap.

Famke Louise leest:
Dubbelleven – Chinouk Thijssen
Roes – Caja Cazemier
Abdelhak Nouri – Khalid Kasem

Jeangu Macrooy leest:
Confettiregen – Splinter Chabot
Echte Amerikaanse jongens – Jason Reynolds
Leugenaar leugenaar – Herman van de Wijdeven

Dio leest:
De vegetariër – Han Kang
Land van dadels en prinsen – Frank Nellen
Norwegian wood – Haruki Murakami

Lees hier meer.