De kaalvreter van Machteld Siegmann heeft vandaag de De Bronzen Uil 2020, de prijs voor het beste debuut. Machteld Siegmann krijgt een beeldje van een bronzen uil en een bedrag van 10.000 euro. De kaalvreter werd uitgegeven door Ambo|Anthos. Siegmann won ook de publieksprijs.

Miriam Piters schreef op Tzum over dit debuut:

Machteld Siegmann heeft een bewonderenswaardig debuut geschreven dat je vanaf de eerste pagina meesleurt naar de helse leegte van een crisis. Het verlammende schuldgevoel van Leie, haar worsteling met het geloof in een God die rampspoed over zijn gelovigen zendt, de onmacht van de liefhebbende echtgenoot, de bokkigheid van Anton en de kinderlijk onschuldige opmerkzaamheid van Meeus maken zich volledig van je meester.

Op de shortlist stonden verder:
Chris Van Camp (BE) – De kus van Dabrowski, Manteau
Frederik Willem Daem (BE) – Tekens van leven, De Bezige Bij
Marije Langelaar (NL) – In het jaar van de rode os, De Arbeiderspers
Max Temmerman (BE) – Coniferen, Borgerhoff&Lamberigts
Kevin van Vliet (NL) – Wolfsjong, Prometheus.