Een nog ongepubliceerde complete dichtbundel van Lucebert is na zeventig jaar teruggevonden. De gedichten zijn teruggevonden door Graa Boomsma die werkt aan een biografie van Bert Schierbeek.

Begin jaren vijftig woonde Lucebert in bij zijn vriend en mede-Vijftiger Bert Schierbeek en diens vrouw, Frieda Koch. In de woning aan de Amsterdamse Van Eeghenlaan raakte Lucebert in de ban van Frieda. Er ontstond een ingewikkelde driehoeksverhouding, en Schierbeek besloot zijn eigen huis te verlaten; Frieda en Lucebert bleven samen achter. In 1952 vond Frieda een nieuwe liefde. Toen die bij haar introk, moest de zevenentwintigjarige Lucebert halsoverkop verhuizen, waarbij hij veel dicht- en tekenwerk achterliet. Dat werk raakte in de vergetelheid en is pas nu herontdekt.

vaarwel. achtergelaten gedichten bevat gedichten die Lucebert tussen 1949 en 1952 schreef. De bundel verschijnt 4 maart.