Aan het begin van het jaar publiceert Tzum altijd de literaire voorspellingen. Aan het eind van het jaar kijken we of onze voorspellende gaven een beetje in orde zijn. Spoiler-alert: dat kon beter.

* BookSpot verandert de naam terug in ECI: ‘Die naam had toch minder negatieve connotaties.’
Nee, Novamedia (van de Postcodeloterij) verpatste BookSpot aan Audax en sindsdien hebben we er niets meer van gehoord.

* Leon de Winter introduceert koosjere bacon met vitaminen.
Nee, het merk Leon & Léon houdt het voorlopig bij koolhydraatarme friet. De testers van de Consumentenbond vonden het ‘smakelijk’ al waarschuwt de bond wel tegen de claims:

Ze zijn gemaakt op basis van de vergelijking tussen in de airfryer bereide Leon & León friet en ‘gewone’ gefrituurde friet. Weinig verbazend dat deze airfyerpatat daar inderdaad gunstiger uitkomt. […] En of ze hun forse prijs ten opzichte van andere airfryer- en ovenfrites waard zijn. Daarnaast blijft het de vraag hoeveel gezonder je bezig bent door friet te eten met iets minder koolhydraten. Patat eet je omdat je het lekker vindt en niet voor je gezondheid. Door ze te bakken in de hetelucht in plaats van in olie, bespaar je op vet en calorieën. Maar dat is bij alle friet en niet alleen bij de Leon & León friet.

* De Das Mag-boys beginnen een geweldig nieuw project.
Nee, tenzij je de Das Mag Kersttrui meetelt.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk introduceert het literair twaalfuurtje. ‘Boterhammetje, boekje en lezen maar!
Nee, maar ze kwam wel met de slogan ‘Maak van voorlezen daarom een vast onderdeel van de dag, net als tandenpoetsen.’

* P.C. Hooftprijs gaat naar Esther Jansma.
Nee, naar Alfred Schaffer.

* Remco Campert wordt preventief gebalsemd en opgezet in de ontvangsthal van De Bezige Bij.
Half goed, Hij heeft alvast zijn huis te koop gezet en volgens welingelichte kringen is het huis inmiddels al verkocht.

* Onno Blom publiceert vijf pagina’s in de Volkskrant over een weggegooid, maar teruggevonden condoom van Jan Wolkers. ‘Het sperma is nog steeds levensvatbaar,’ aldus de biograaf.
Nee, maar de medewerker van de Volkskrant schreef dit jaar wel vaker over dode dan levende schrijvers. Er verschenen ook grote stukken over Harry Mulisch en niet lang daarna verscheen ook een boek van Blom over Mulisch. Het toeval is pas geen toeval meer als je het ziet.

* Nederland Leest komt opnieuw met een campagne om Nederlanders van het lezen af te houden en verandert naam in Nederland Leest Niet.
Half goed. De campagne viel een beetje in het coronawater.

* Leesbevorderingsorganisatie financiert onderzoek naar leesbevordering; alarmerende uitkomst over de staat van het leesgedrag noopt minister om meer geld naar leesbevordering te sluizen. Leesbevorderingsorganisatie blij en financiert nieuw onderzoek naar leesbevordering.
Goed. Zie bijvoorbeeld hier en hier.

* Özcan Akyol gaat Heel Holland Bakt presenteren. Opmerking over witte chocola zorgt direct voor Twitterstorm.
Kwart goed. We zagen Akyol wel als interviewende kapper, presentator van Sterren op het doek en multi-inzetbare tafelgast, maar Heel Holland Bakt is nog niet op zijn pad gekomen. De opmerking over ontbrekende puntjes bij de chocoladeletter O kreeg nog wel een staartje. Waarna het gebruikelijke legertje twittertokkies weer losging.

* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt en drinkt.
Goed. Brusselmans publiceerde dit jaar Bloed spuwen naar de hematoloog en Vertrouw mij, ik kom uit de veehandel. NRC Handelsblad schreef in 2017 de laatste recensie over een boek van Brusselmans.

* Vallen is als vliegen van Manon Uphoff wint de Libris Literatuurprijs.
Nee, Sander Kollaard ging er met de prijs vandoor. Manon Uphoff won wel de Tzum-prijs.

* CPNB-directeur Eveline Aendekerk introduceert het literaire hazenslaapje: ‘Tien minuten de ogen dichtdoen, boek onder het kussen en klaar is Kees de jongen!’
Niet helemaal, maar ze zei wel: ‘Lezen verbetert je schoolprestaties en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Lezen leidt aantoonbaar tot minder stress en houdt je letterlijk gezonder.’

* Boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl krijgt 3 sterren in de Volkskrant en drie ballen in NRC Handelsblad.
Half goed. Arjan Peters, toen nog recensent van de Volkskrant, gaf 4 sterren aan Leon & Juliette. Nynke van Verschuer gaf drie ballen.

* Haruki Murakami wint Nobelprijs voor literatuur.
Nee, maar wie wel?

* Martien Meiland schrijft kinderboek over Sinterklaas.
Bijna goed. Tegen Sinterklaas kwam de biografie van Martien Meiland uit. Het boek staat inmiddels al weken in de bestseller top 10.

* Uitgeverij Xander probeert reeks ‘De 14 broers’, maar de reeks stopt al na één deel. ‘Mannen lezen niet.’
Inderdaad, de zussen bleven de baas. Op een gegeven ogenblik bestond de bestsellerlijst voor 20% uit boeken van Lucinda Riley.

* Unox wordt de nieuwe sponsor van de Literatuur Prijs. Winnaar krijgt 50.000 rookworsten.
Nee, het werd de Boekenbon Literatuurprijs, de slettebak onder de literaire prijzen, aldus Volkskrantchef Wilma de Rek.

* CPNB-directeur Eveline Aendekerk kondigt het literaire rookworstmomentje aan. ‘Even doorbijten!’
Bijna goed. Tijdens de Kinderboekenweek kregen kinderen een boek bij een Happy Meal: ‘Wij vroegen ons af: hoe bereiken we meer kinderen? Hoe komen we in hun belevingswereld? Hoe wordt lezen iets voor het plezier in plaats van iets dat je voor school doet? De McDonald’s is daar de uitgelezen plek voor, daar komen wekelijks miljoenen mensen.’

* Jan van Mersbergen stapt over naar De Bezige Bij.
Nee, nog niet.

* Na alle schrijvende moeders die over hun kinderen schreven en alle schrijvende vaders die over hun kinderen schreven nu eindelijk een boek van een kind over zijn schrijvende ouders. Uitgeverij Lebowski houdt naam van auteur angstvallig geheim.
Bijna goed, omdat Heleen van Royen overstapte naar The House of Books.

* Thomas Olde Heuvelt valt flauw bij griepprik.
Nee, sterker nog: Thomas Olde Heuvelt kreeg het coronavirus.

* De Das Mag-boys beëindigen een geweldig nieuw project. ‘Groetjes.’
Nee.

* Remco Campert publiceert ondanks preventieve balseming toch weer een nieuwe bundel.
Nee, er kwam wel een boekje van Deborah Campert.