De Volkskrant koos vorige week Joost Oomen als literair talent van het jaar 2021. Ferdinand Lankamp (schrijver van de roman Uiterste dagen) zet vraagtekens bij de jury.

De jury bestond uit: Aaf Brandt Corstius, columnist de Volkskrant, Annette Portegies, uitgever Querido, Bo van Houwelingen, recensent de Volkskrant, Bram Kleiweg, redacteur Singel Uitgeverijen, Daniël van der Meer, mede-eigenaar Das Magazin, Dirk Leyman, redacteur De Morgen, Elsbeth Louis, redacteur De Harmonie, Esther Hendriks, redacteur De Arbeiderspers, Esther Kuijper, zakelijk leider Slaa, Eva Cossee, uitgever Cossee, Frits van der Meij, uitgever De Geus, Gaia Cerpac, redacteur Querido, Hans Bouman, recensent de Volkskrant, Irwan Droog, redacteur diverse uitgeverijen, Jasper Henderson, hoofdredacteur Nederlandse fictie Lebowski, Jeroen Vullings, redacteur Vrij Nederland [Elsevier, gokken wij], Jessica Durlacher, schrijfster, Joost Nijsen, uitgever Podium, Josje Kraamer, redacteur Querido, Katrijn van Hauwermeiren, hoofdredacteur De Bezige Bij, Kees ‘t Hart, schrijver, recensent Groene Amsterdammer, Laurens Ubbink, uitgever Ambo|Anthos, Lisanne Mathijssen, redacteur HarperCollins Holland, Lolies van Grunsven, Van Grunsven CM, Lonni de Groot, Henneman Agency, Marijn Hogenkamp, redacteur Nederlandse fictie Atlascontact, Marjolijn de Cocq, coördinator boeken bij Het Parool, Marjolijn van Heemstra, auteur en recensent de Volkskrant, Merijn de Boer, auteur, Merijn Hollestelle, redacteur De Bezige Bij, Michel Behre, directeur Crossing Border, Michel Krielaars, chef boeken NRC, Mizzi van der Pluijm, uitgever Pluim, Nathalie Doruijter, manager marketing Arbeiderspers, Niqué van den Tillaart, redacteur De Arbeiderspers, Patricia de Groot, redacteur Querido, Sam de Wilde, redacteur Humo, Sander Blom, hoofdredacteur fictie Atlas Contact, Sander Knol, uitgever Xander Uitgevers, Suzanne Holtzer, hoofdredacteur fictie Bezige Bij, Theo Hakkert, redacteur Tubantia, Thomas de Veen, recensent NRC, Thomas van den Bergh, recensent HP/De Tijd, Vincent Schmitz, redacteur Querido, Vincent van de Vrede, hoofdredacteur Boekblad, Willem Bisseling, mede-eigenaar Sebes & Bisseling, Willemijn Lindhout, redacteur Podium, Willemijn Tillmans, redacteur Nijgh & Van Ditmar.