Thierry Baudet wil kinderboeken met helden

Tussen alle rechts-radicale shit die je dagelijks hoort komen uit de mond van Thierry Baudet valt het nauwelijks op dat hij in een bijzin ook de jeugdliteratuur wilde hervormen. Als je de legitimiteit van de Neurenberg Processen aan de kaak stelt, dan is een aanval op Guus Kuijer misschien wat minder in het oog springend. Hier zijn wat ideetjes van de visionair in een totaal onsamenhangende zin.

Even los van het idee voor dat eigen ruimtevaartprogramma en de creepy gedachte dat de politiek de inhoud van schoolboeken gaat bepalen; het tussenstukje ging over kinderliteratuur: ‘er moet ook andere kinderliteratuur gaan komen. Niet meer alleen maar Op je kop in de prullenbak en Jantje wordt gepest en maar ook weer van héldenboeken’.

Op je kop in de prullenbak van Guus Kuijer stamt uit 1977 en Jantje wordt gepest bestaat niet. Jantje wordt gepest zal wel een schampere opmerking zijn tegen probleemboeken. Je weet het nooit precies bij Baudet, soms blijkt een fascistische opmerking weer gewoon een grapje te zijn.
In zijn toespraak in Haarlem kwam daar nog iets bij: ‘Jantje is homo en wordt gepest’.

Mocht het een schampere opmerking zijn, dan is het ironisch dat hij Guus Kuijer aan zijn zijde vindt. In Het geminachte kind, uit 1980, zal hij de aanval van Kuijer tegen al te opgelegde progressieve probleemboeken van harte kunnen onderschrijven. Ondanks zijn afkeer van al te boodschapperige jeugdboeken heeft Guus Kuijer met Madelief (Op je kop in de prullenbak hoort bij een reeks boeken over Madelief) een prachtige, moderne heldin geschapen. Die Kuijer heeft niet voor niets de Astrid Lindgren Memorial Award ontvangen en op 1 april krijgt hij de Constantijn Huygens-prijs uitgereikt voor zijn oeuvre.

Je hebt het idee dat Baudet niet helemaal weet waarover hij praat.

Er moeten dus weer heldenboeken komen. We weten weer niet precies wat Baudet bedoelt, maar ik gok zo dat hij de 17e-eeuwse koloniale zeerovers op het oog heeft. (Update: zie het YouTube-filmpje uit het Haarlem waarin hij dat inderdaad zegt!) Het oeuvre van K. Norel is echter nog volop verkrijgbaar. En van De scheepsjongens van Bontekoe verscheen vorig jaar nog een herdruk.

Het is altijd fout als een politicus (rechts óf links) zich wil gaan bemoeien met de inhoud van literatuur. Kinderen kiezen wel hun eigen weg. Op de lijst van meest geleende bibliotheekboeken kom je Johan Fabricius of K. Norel niet tegen. Kinderen smullen van de serie De waanzinnige boomhut en Het leven van een loser. Voor meisjes is er de serie Dagboek van een muts. Die komt 9 keer voor in de top 100, van de loser zijn er 13 delen terug te vinden. De helden van onze jeugd zijn mutsen en losers. Godzijdank.

Coen Peppelenbos